Péntek este összerogyott Suzy, a Veszprémi Állatkert elefánthölgye. Egy ilyen baleset az állat kora és testsúlya miatt akár végzetes is lehet - a tűzoltók 8 órán keresztül küzdöttek a sokat megélt óriás megmentéséért.

Az 55-60 éves Suzy Európa legidősebb, vagy második legidősebb elefántja, a dél-szláv háború idején került Veszprémbe. Az utóbbi években felszaporodtak az időskorából adódó gondok, állapota az utóbbi hetekben súlyosbodott, nehezebben mozgott, lábai megrogyadoztak. Nagy termetű állatról lévén szó, korlátozottak a diagnosztikai lehetőségek, a tünetek alapján a gondozók azt feltételezik, az állat gerincoszlopának ágyék-keresztcsonti szakaszán a csigolyák közötti porcok kopásából eredő helyi gyulladás alakulhatott ki, de a betegség oka lehet két csigolya közötti gerincvelői sérv, esetlegesen a gerinccsatorna beszűkülése, vagy akár daganat is.

Péntek este Suzy a kert zárásakor elesett, és hátsó végtagjai a teste alá szorultak. Egy ekkora tömegű állatnál ennek a testhelyzetnek az állandósulása végzetessé vált volna, ezért a kert munkatársai riasztották a tűzoltókat, akik azonnal a helyszínre sietettek, nélkülük esély sem lett volna a 4,5 tonnás test megemelésére. A hevederek felszerelése, az épület födémjének megbontása és a daru megfelelő elhelyezése közel 2,5 órát vett igénybe, addig Suzy régi és jelenlegi gondozói próbálták nyugtatni. A beszorult végtagok eközben a vérkeringés elégtelensége miatt egyre hidegebbé és gyengébbekké váltak, amely többször is kétségessé tette a pozitív végkifejletet. Végül saját lelkierejének, az állatkerti szakemberek és a tűzoltók együttes erőfeszítéseinek eredményeként 8 órányi küzdelem után Suzynak végre sikerült négy lábra állnia - mondta el az MTI-nek Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Forrás: MTI/Nagy Lajos

A gondozók e hét elejére állatorvosi konzíliumot hívtak össze, amely során pontosíthatják a diagnózist, és dönthetnek a szükséges kezelésről. Az orvosok jelenleg is figyelik Suzy állapotát, aki infúziót kap, és a körülményekhez képest jól van - tudtuk meg a Veszprémi Állatkert munkatársától. 

Forrás: EPA/Nagy Lajos

Suzy 1991 óta a Veszprémi Állatkert - talán legnépszerűbb - lakója. A Srí Lankán született állat először Németországba, majd az Eszéki Állatkertbe került, ahonnan a Veszprémi Állatkert szakemberei kalandos körülmények között menekítették ki a délszláv háború idején. Fogságban az elefántok 50-60 évig élnek, Suzy tehát már most igazi túlélőnek számít.