Kétmillió kilométert száll az űrben elütött golflabda

2006.11.23. 11:08

Megtörtént minden idők legnagyobb golfütése: a Nemzetközi Űrállomáson dolgozó orosz Mihail Tyurin egy golflabdát ütött el a világűrbe. A szokatlan ötlet kivitelezését egy golfklub szponzorálta.

Nem ez volt az első golfütés bolygónkon kívül. Alan Shepard ugyanis az Apollo-14 küldetés keretében a Hold felszínén már végrehajtott hasonló "műveletet". Föld körüli pályáról azonban még nem csináltak ilyet.

Mihail Tyurin nem gyakorlott golfjátékos, saját bevallása szerint a sportok közül leginkább a jéghokihoz konyít valamit. Élete első ütését az űrsétára történő földi felkészülés során végezte. A biztonság kedvéért három labda is volt nála, hogy ha valami esetleg valami rosszul sülne el, tudjon újból próbálkozni.

A feladat végrehajtásának egyik nehézségét az okozta, hogy szkafanderben a mozgás igen körülményes, ezért csak egy kézzel lehet megfogni az ütőt. Az ütés előtt a NASA szakemberei alaposan megvizsgálták, mekkora az esélye annak, hogy egy szerencsétlen ütés kárt tegyen az űrállomásban. Elméletileg ugyanis nem lehetetlen, hogy az ellőtt labda olyan pályán haladjon a Föld körül, amelyen később ismét találkozik az űrállomással. Ennek valószínűsége azonban még akkor is elhanyagolható, ha közelítőleg sem a tervezett irányba ütötte volna el a labdát az asztronauta. Biztonsági okokból mindenesetre a hagyományosnál sokkal kisebb, mindössze három grammos labdát használtak.

A becslések alapján a golflabda közel három nap múlva ér a felsőlégkör olyan sűrű részébe, ahol aztán elég. Addig viszont majd 2 millió kilométert tesz meg bolygónk körül keringve - kétségtelen, hogy ez minden idők legnagyobb golfütése.

Az ütést a szintén űrsétáját végző Mike Lopez-Alegria örökítette meg. A két űrhajós az ütés végrehajtása után nekilátott a komolyabb feladatoknak is. Ez néhány szerelési munkát jelentett a Zvezda modul külső felületén (többek között egy rossz helyen lévő antenna áthelyezését), és a Progressz teherűrhajó beragadt antennáját is ki kellett kiszabadítniuk.

Forrás: NASA

Ábra az ütés végrehajtásáról (NASA)

A rekord-golfütés - amelyet egyébként filmre vettek egy reklámklip készítéséhez - előrevetíti, hogy idővel az űrtevékenység is olyan területté válhat, ahol megfelelő pénzért egyre több reklám jelenik meg. A jelenlegi összeget nem hozták nyilvánosságra, de annyi bizonyos, hogy az orosz űrprogram finanszírozását szolgálja.

Kereszturi Ákos

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK