Ezekben a hetekben vadludak ezrei éjszakáznak a tatai Öreg-tó vizén.

A tatai Vadlúd Sokadalom résztvevői tizennégyezres madártömeg reggeli kirepülését és a délutáni behúzásukat csodálhatták meg az elmúlt hétvégeken. A vadludak továbbra is az Öreg-tavon töltik az éjszakákat egészen addig, amíg tartós hó vagy tartós hideg nem lesz, így ha valaki még nem volt részese a páratlan élménynek, bepótolhatja.

Forrás: MME/Imre Tamás

Északról még újabb csapatok várhatók, ezért a Magyar Madártani Egyesület madarászai továbbra is szívesen segítik információkkal az érdeklődőket. A varázslatos látványra reggel 7-9 óra, illetve délután 15:30 és 16:30 között van a legnagyobb esély.

A tatai Öreg-tóról

Talán az egész kontinensen nincs még egy olyan hely, mint a Tatai Öreg-tó, ahol a félénk madaraknak ismert vadludak, a város szívében, testközelből megfigyelhetők. Az Öreg-tó a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek védelmére létrehozott, úgynevezett Ramsari Egyezmény hatálya alá tartozik, és része az Európai Unió ökológiai hálózatának, a Natura 2000 hálózatnak is. A Magyar Madártani Egyesület munkatársai évek óta dolgoznak a tó természeti értékeinek megőrzéséért: folyamatosan nyomon követik az itt található madarak létszámát, az állományok helyzetét, és felderítik a madarakat veszélyeztető tényezőket.