A Blacksmith Institute nevű környezetvédelmi intézet többéves adatgyűjtés után nyilvánosságra hozta bolygónk legszennyezettebb területeinek listáját. Ezeken a helyeken mind a természeti környezet, mind az ott élők egészsége a lehető legnagyobb veszélynek van kitéve.

Az intézetet 1999-ben alapították azzal a céllal, hogy tevékenységével elősegítse egy egészségesebb és élhetőbb környezet létrehozását a jövő nemzedéke számára. Munkatársai főként a periféria országaiban vizsgálják az ipari tevékenység hatását a természetes környezetre és az emberi egészségre. Az intézet folyamatosan együttműködik az érintett országok kormányaival, illetve a nemzetközi egészség- és környezetvédelmi szervezetekkel. Oktató és felvilágosító tevékenységet folytat, technikai és anyagi segítséget nyújt a helyi közösségeknek, hogy képesek legyenek a szennyezés kiváltóokait megszüntetni, valamint a környezetet rehabilitálni.

Az intézet 2003 novemberében indította el a Polluted Places (Szennyezett helyek) elnevezésű kezdeményezést, amelynek célja, hogy feltérképezze bolygónk legsúlyosabban szennyezett területeit. E helyek felkutatására kidolgoztak egy on-line bejelentési és értékelési rendszert. Ez magába foglalja a szennyezési forrás felmérését, azonosítását, a megszüntetéséért folytatott tevékenységet, valamint segítséget a terület rehabilitációjának a megtervezésében és kivitelezésében.

A lista összeállításánál azokra a területekre összpontosítottak, amelyekkel az intézet az utóbbi 6 évben valamilyen környezetszennyezés okán kapcsolatba került. Az értékeléshez kidolgoztak egy pontozásos rendszert, amelyben kiemelt súllyal szerepelt a szennyezés emberi és főleg a gyermeki egészségre gyakorolt hatása, súlyossága, valamint az érintett lakosság száma, a szennyezés és egészségügyi következményeinek bizonyítottsága, illetve annak veszélye, hogy a probléma további területekre is átterjedhet.

Az eredetileg 300-as, 35 helyre szűkített listát szétküldték a nemzetközi környezetvédelmi szervezeteknek és a témában szaktekintélynek számító kutatóknak. Az ő szavazataik alapján állt össze a "Világ tíz legszennyezettebb helyét" bemutató 2006-os lista, amelyen az alábbi helyek szerepelnek.