Discovery: sikerült összecsukni a napelemtáblát

2006.12.17. 19:51

A negyedik, hétfői űrséta alkalmával sikerült összecsukni a rakoncátlan napelemtáblát, és ezzel a Discovery legénysége sikeresen elvégezte összes feladatát. A visszatérésre az eredetileg tervezettnél egy nappal később, pénteken kerül sor.

December 19-i információk

A negyedik, eredetileg nem tervezett űrsétát Robert Curbeam amerikai és Christer Fuglesang svéd űrhajós hétfőn hajtotta végre. A műveletsor alatt a már negyedszer űrhajón kívüli munkát végző Curbeam a robotkar végén állt, megkönnyítve az ideális térbeli helyzet megtartását. Végül ötórányi munkával sikerült teljesen összecsomagolniuk a rakoncátlan napelemtáblát (lásd cikkünk további részében). Ezzel a Discovery küldetése teljes sikerrel zárult. A visszatérésre a tervezettnél egy nappal később, pénteken kerül sor.

Korábbi információk

Mint arról korábban beszámoltunk, hazai idő szerint december 11-én este a Discovery csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz. A start során és után lezajlott vizsgálatok alapján nem történt olyan esemény, ami veszélyeztetné a küldetést, és a visszatésért. Megkezdődhetett a napelemtábla-rendszer új elemének beüzemelése, és az ISS elektromos hálózatának megújítása. Beszámolunk az eddigi eredményekről és a küldetés további tervezett eseményeiről.

Ez az átszerelési művelet egyike az eddig végrehajtott legfontosabb és egyben technikailag legbonyolultabb munkáknak az űrállomáson. Az ISS közel hat éve egy átmeneti elektromos rendszert használ, amely a P6 jelzésű napelemtábla által termelt energiát osztja el a fogyasztó berendezések között.

A Discovery által ezúttal felvitt P5 jelű, 1,8 tonnás napelemtartó rácsot az előző küldetés alkalmával beszerelt, P4 jelű társához rögzítették a keddi, első űrséta alkalmával. A munkát az amerikai Robert Curbeam és az első svéd űrhajós, Christer Fuglesang végezte el.

A további szerelési munkákhoz a P6 jelzésű napelemtábla bal szárnyát (P6-4B) össze kellett csukni. A napelemtábla részleges összecsukását már a munka tervezésénél is kritikus feladatnak tekintették. A P6 jelű napelem ugyanis hat éve van folyamatosan nyitott állapotban, és senki nem tudta, miként fog reagálni a hirtelen változásra. Az eredeti tervek alapján a szárny becsukására a Föld napsütötte oldala felett került volna sor, ezért a műveletre 45 perc állt rendelkezésre. A szakemberek számoltak vele, ha a távirányítású összecsukás nem működik, Curbeam és Fuglesang egy űrséta alkalmával kézzel is segítheti azt.

Szerdán megkezdték a kérdéses szárny összecsukását, azonban a félelmek beigazolódtak: a művelet már az elején megakadt. Közel hat és fél órás próbálkozás után sem sikerült teljesen összecsukni a napelemet, de félútig eljutottak vele.

A sikertelen összecsukás ellenére az eredeti program további részét sikeresen végrehajtották az asztronauták. A második űrsétán is Curbeam és Fuglesang vett részt, amely öt órán keresztül tartott, azaz fél órával gyorsabban végeztek a munkával, mint tervezték. Ezalatt az elektromos hálózat négy nagy vezetéke közül kettőt cseréltek ki, 19 csatlakozást kikötve és helyettük 17-et rögzítve. Az űrséta alatt rövid nézelődésre is maradt idejük, így néhány Geminida-meteort is láttak "maguk alatt" a légkörben felvillanni, és sarki fényben is gyönyörködhettek (mindezekről mi a rossz idő miatt lemaradtunk).

Forrás: NASA

Robert Curbeam az első űrséta alkalmával (NASA)

A harmadik, hazai idő szerint szombaton este kezdődött űrséta során Robert Curbeam és Sunita Williams sikeresen befejezték az elektromos hálózat cseréjét, méghozzá egy egész órával a tervezett időpont előtt. Terv szerint teljesítették az energiaellátó- és hűtőrendszer beüzemelésével kapcsolatos feladataikat, köztük az energiaellátó rendszer állandó áramforrásra történő átkapcsolását az eddig alkalmazott ideiglenes forrásról. A fennmaradó időben nekiláttak a beragadt napelemtábla problémájának megoldásához. Az egyszerű rázás eleinte sokat segített, de később ismét beragadt a napelemtábla.

Forrás: NASA/MTI

Christer Fuglesang a robotkar végén a második űrsétán  (NASA)

A jelenlegi tervek alapján egy hétfőn végrehajtandó, rendkívüli űrséta alkalmával próbálják majd megoldani a problémát, és befejezni a napelem bezárását. Ekkor a robotkar segítségével viszik majd az asztronautákat a megfelelő szerelési pozícióba. Az újabb külső szerelés miatt a a Discovery legénysége a tervezettnél egy nappal később, pénteken tér csak vissza a Földre.

Az ISS elektromos rendszerének átszerelése azonban ezzel nem zárul le. A fentihez hasonló műveletsort a napelemtábla jobb szárnyánál a következő, márciusi űrrepülőgépes látogatás idején kell majd elvégezni.

Variáció napelemekre

A Nemzetközi Űrállomás kiépítésében két fontos lépés történt az utolsó két űrrepülőgépes expedíción. A szeptember 9-én startolt STS-115 jelű küldetés során a P3/P4 napelem-szegmenst vitték fel az Atlantis űrrepülőgéppel. Ez két hatszögletes szerkezeti elem, amelyekhez a Discovery által most felvitt P5 elemet csatlakoztatták.

Forrás: NASA

Az ISS napelemtábla-rendszerének szerkezete. Az elmúlt repüléssel a P3/P4 elemet, a mostani alkalmával a P5 elemet vitték fel. A következő expedíción a már régóta fent lévő, de ideiglenes helyen lévő P6 elemet fogják a végső helyére tenni (NASA)

A P3, P4, és P5 együttesen két nagy, szárny formában kinyitható napelemtáblát hordoz, amelyek teljesen kinyitva elérik majd a 73 méteres hosszúságot. Ezek a tervek szerint megduplázzák az ISS energiatermelését.

A sorban ezután a P6-os elem következik, amely már régóta fent van az ISS-en, de nem a végleges helyén. Ideiglenesen máshol rögzítették, és jövő áprilisban majd a P5 végére kell rögzíteni. A P6 egyik szárnyát próbálták, illetve még próbálják meg összecsukni most, egyrészt az elektromos vezetékek szerelési munkái miatt (a teljesen kinyitott napelem "útban volt"), másrészt pedig azért, mert akadályozná az említett P3/P4/P5 elemekből kiinduló napelemszárnyak forgását, amelyek folyamatosan követik majd a Nap helyzetét az ISS Föld körüli keringése során. A P6-ot egyébként teljesen be kell majd csukni tavasszal, mert csak ebben az állapotban lehet áthelyezni a végső helyére.

Kereszturi Ákos

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK