Igor Alekszander szerint is megértjük majd a tudatot, véleménye szerint ugyanis a tudat egy gép, egy információs gépezet, legyen bármilyen bonyolult is. Terry Sajnowski először a tudatalatti folyamatokat szeretné megérteni, ezután következhet a tudat mibenlétének feltárása. Szerinte ötven év múlva már tudunk a Turing-tesztet teljesítő gépet építeni (a teszttel megállapítható, hogy a számítógép képes-e emberhez hasonló módon "gondolkodni"). A koponyára helyezett kis képalkotó eszközök felderítik, mi történik az agyban, miközben ítéletet alkotunk, döntéseket hozunk, egymással tárgyalunk, reményeket és szándékokat fogalmazunk meg.

A pszichológusok megértik az agyi folyamatok és a viselkedés kapcsolatát, reméli Philip Zimbardo. Fred Gage is az agy aktivitását valós időben mérő eszközökkel szabadon élő embereken és hosszú időn át gyűjtött adatoktól várja, hogy mélyebben megértsük az egyes agyi folyamatokat. A hordható eszközökkel legalapvetőbb szinten válnak tanulmányozható olyan alapvető jelenségek, mint a figyelem, az érzékelés, a tudatosság. A jelenségek megértése új megközelítésekhez vezethet a szkizofrénia, autizmus, depresszió és az Alzheimer-kór gyógyításában. Már ma is képesek valós időben nyomon követni az agyműködést, de Susan Greenfield abban bízik, hogy a térbeli felbontást is lényegesen javítani lehet, és a szinapszisok szintjén láthatjuk majd a tanulással együtt járó változásokat. Szerinte ötven év múlva világosabban látjuk, hogyan keletkezik az agyban a tudat.

Antonio Damasio arra vár magyarázatot, hogy hogyan hozhat létre viszonylag kevés gén olyan bonyolult rendszert, mint az agy. Megtaláljuk a gének és a viselkedést, tanulást támogató idegi struktúrák és műveletek közti kapcsolatot - mondja. Beverly Whipple arra számít, hogy jobban megértjük az agy szexuális aktivitás közbeni tevékenységét, és széles körben elfogadottá válik a felismerés: a szexuális egészség alapvető emberi jog, amelyet el kell ismerni és meg kell védeni minden társadalomban. Optimista jóslata szerint megszűnik a szexuális erőszak, megáll a szexuális úton terjesztett betegségek terjedése. Az egészség megértéséhez, javításához az agyat kell megérteni, érvel Michael Marmot. Oliver Sacks a fiziológia, a pszichológia és a filozófia összeolvadását várja.