Megkezdte a visszatérést a Discovery

2006.12.20. 0:02

Levált a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) és megkezdte a visszatéréshez való előkészületeket a Discovery amerikai űrrepülőgép kedd este.

Az űrrepülőgép közép-európai idő szerint 23 óra 10 perckor vált le az ISS-ről, amelynek háromfős legénysége továbbra is az űrállomáson marad - közölte a houstoni földi repülésirányító központ. A szétkapcsolódást követően a Discovery mintegy húsz perc alatt félig körberepülte az űrállomást, hogy az űrrepülőgép utasai fénykép- és filmfelvételeket készíthessenek az ISS-ről.

A szerdai napon még egyszer átvizsgálják a Discovery külső felületét, esetleg az elmúlt időszakban történt sérülésekre vadászva. Készleteik révén maximálisan vasárnapig maradhatnának Föld körüli pályán - de a tervek alapján a legénység már otthon tölti a karácsonyi ünnepeket.

A hét űrhajós nyolc napot töltött az űrben, s az utazás során négy űrsétát is végrehajtottak, külső szerelési munkákat végezve. Ebből csak három volt előre betervezve, a negyedikre az összecsukásra váró, de beragadt egyik napelemtábla miatt volt szükség.

A Discovery leválása után az űrhajósoknak még számos elvégzendő feladatuk van, túl a külső burkolat ellenőrzésén. Ez nem tart tovább egy napnál, majd az első adandó alkalommal, amikor megfelelő az időjárás, fékeznek és leszállnak a Kennedy Űrközpont területén. Ideális esetben a landolás pénteken este, magyar idő szerint 21óra körül várható. Már most kijelenthető, hogy a bolyolult küldetés teljes sikerrel járt, az asztronauták mindent a tervek szerint készítettek elő a következő, tavaszra esedékes űrrepülőgépes küldetéshez.

KAPCSOLÓDÓ CIKK