Vádik az Atlaszban - a hét műholdképe

2007.01.08. 9:05

Amíg kontinensünk túlnyomó részén felhős és ködös az időjárás, felhőtlen űrfelvételekért Afrikába kell látogatnunk. Ezúttal Algéria sivatagait, az Atlasz keleti vonulatainak előhegyeit keressük fel.

A sivatag ideális terep a műholdképről történő földtani vizsgálatokhoz; mivel nincs növényzet, sőt gyakorlatilag talaj sem, a kőzetek színét nagy területeken jól tanulmányozhatjuk az űrből is.

A képen a sötétbarna sávok az Atlasz szélső vonulatainak keményebb kőzeteit mutatják, míg a vöröses és halványbarna területek a homok- és kősivatagokat jelzik. A kép északnyugati (bal felső) részén látható világosabb foltok sókiválások: a ritka csapadék ezekben a mélyedésekben gyűlik össze, és miközben elpárolog, sótartalmát maga mögött hagyja a földön.

Forrás: ELTE

A felvétel nagyobb méretben

Nem ez az egyetlen vízre utaló nyom a száraz sivatagban: a kép délkeleti részén néhány, a hegyek irányából a Szahara északnyugati részének mélyebb részei felé húzódó aszóvölgyet, ún. vádit láthatunk (a lenti képen jelölve). Ezekben sokszor évekig nem folyik egy csepp víz sem, de a ritka sivatagi záporok idején félelmetes erővel söpör végig rajtuk az ár.

Forrás: ELTE

A TERRA műhold MODIS-rendszerének felvételét január 7-én rögzítettük az ELTE műholdvevő állomásán.

A Szahara az űrből

Forrás: ELTESzárnyas felhők a Nílus-deltánál

Forrás: ELTEA Szahara közepe
Forrás: ELTEA Tatuin-bolygó Forrás: ELTEÁrvíz a Szaharában


Timár Gábor - Kern Anikó (ELTE)