Budapesten született meg az első lombik-orrszarvú

2007.01.24. 11:36

Január 23-án, kedden egészséges utódot hozott a világra Lulu, a Fővárosi Állat- és Növénykert orrszavúja. Az 58 kilós bébi a világ első olyan orrszarvúja, amely mesterséges megtermékenyítés útján fogant, majd épen és egészségesen világra jött.

Az állat megszületésével végre siker koronázta az állatkerti szakemberek 2001-ben megkezdett munkáját. Az anyaállaton, Lulun még 2005 szeptemberében hajtottak végre mesterséges termékenyítést. A 16 hónapon és 15 napon át tartó vemhesség során folyamatosan nyomon követték a magzat fejlődését, ultrahanggal is. A rendszeresen vett bélsár- és vérminták hormonszint-vizsgálatát a bécsi Állatorvostudományi Egyetem laboratóriumában végezték.

Mivel az orrszarvúak vemhességi ideje 16-18 hónap, január elejétől kezdve lehetett számítani a "kicsi" világra jövetelére. Ezért december közepétől az állatkerti dolgozói éjjel-nappal ügyeletet tartottak. A közelgő ellés jelei először kedden reggel mutatkoztak. Végül Magyarország első, egészségesen világra jött orrszarvúbébije 2007. január 23-án, 17:55 perckor látta meg a napvilágot. Az újszülött nőstény, a súlya 58 kilogramm.

Az ellés után Lulu először idegesen védte a kölykét, a kicsi pedig aktívnak és mozgékonynak tűnt. Egy óra múltán már lábra is állt, de Lulu nem engedte szopni, noha van teje. Az ilyesmi nem ritka az anyaságban még járatlan, tapasztalatlan patásoknál. Mivel nyolc és fél óra elteltével az újszülött erőnléte létkérdéssé vált, a szakemberek megetetették egy létfontosságú ellenanyagokat tartalmazó készítménnyel. Az így felerősített kis állatot újra az anyja gondjaira próbálták bízni, de Lulu agresszívan viselkedett, így ez nem sikerült. Ezért az állatkert munkatársai most mesterséges neveléssel kívánnak gondoskodni az újszülöttről.

Lulu mesterséges termékenyítését egyébként egy német, osztrák és magyar állatorvosokból álló csapat végezte. Az eljárásra azért volt szükség, mert a budapesti állatkertben élő két orrszarvú, Easy Boy és Lulu nem mutatott egymás iránt kellő szexuális érdeklődést. A két állat 1983-ban fiatalon került a magyar főváros állatkertjébe, és kettőjük között inkább baráti, testvéri kapcsolat alakult ki. A mesterséges megtermékenyítéshez használt ondót Easy Boytól vették le. Lulu egyébként 1980-ban született a dél-afrikai Natalban, Easy Boy pedig az angliai Longleat Szafari parkban látta meg a napvilágot, egy évvel korábban.

Az állatkert most nagyon ügyel az orrszarvúak nyugalmára, ezért Lulu kicsinyét csak 2-3 hónap múlva láthatja a nagyközönség, amikor a bemutatás már nem jelent veszélyt az egészségére.

Forrás: MTI/ Fővárosi Állat- és Növénykert

Ő világ első olyan orrszarvúja, amely mesterséges termékenyítés útján fogant, és egészségesen a világra is jött. Bár az anyaállat eleinte gyengéden bánt kicsinyével, szopni - talán tapasztalatlanságából adódóan - nem engedte. Ezért az állatkerti szakemberek a mesterséges nevelés mellett döntöttek (fotó: MTI/ Fővárosi Állat- és Növénykert)

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK