Dráma és önmegtermékenyítés a hüllők között

2007.01.25. 15:56

Drámába fordult az antwerpeni Aquatopia állatkert Mozart nevű iguanájának egy héttel ezelőtti szerelmi éjszakája: a hüllő péniszének erekciója azóta is tart, és a zoo illetékesei bejelentették, hogy ha a helyzet nem változik, Mozartot talán csak a nemi szerve amputálásával lehet megmenteni.

Mint arról az állatkert szóvivője beszámolt, ha nem is lehetne elkerülni az amputációt, Mozart még nemzhet utódokat, mivel a hím iguánáknak két pénisze van. A szerencsétlenül járt állat jelenleg nem adja jelét annak, hogy stresszt okozna számára a helyzet, ám az állaorvosok szerint állapota nem természetes.

Forrás: MTI/AP/Dave Thompson

Az öt frissen kikelt komodói sárkány egyike 2007. január 24-én.

Mindeközben a chesteri állatkertben (Anglia) világra jöttek annak a komodói sárkánygyík nősténynek a kicsinyei, amelyek - a világon elsőként - bizonyítottan szűznemzéssel fogantak.

A hím állat közreműködése nélkül történő fogantatás (parthenogenesis) a hüllők körében nem ritka jelenség, ám ez az első eset, amikor a világ legnagyobb testű varánuszánál figyelték meg. Flora, az anyaállat soha életében nem élt egy ketrecben hím varánusszal, nem párosodott. Az önmegtermékenyítést bizonyítandó három tojáson DNS-vizsgálatot végeztek, és a feltételezés beigazolódott: az utódok "apja is, anyja is" Flora - számoltak be a szakemberek a Nature hasábjain. A felfedezés segíthet megértenünk, miként hódítanak meg a gyíkfélék újabb területeket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK