Mától a nagyközönség is láthatja a január 23-án született orrszarvúbébit - egy méretes plazmaképernyőn keresztül. Napi három alkalommal megfigyelhetjük, hogyan etetik a gondozók a most már hatvan kilogrammnál is nehezebb apróságot.

A Fővárosi Állat- és Növénykert orrszarvúistállójában kialakított "gyerekszoba" ipari kameráit csatlakoztatták a Nagymajomház látogatóterében elhelyezett tekintélyes méretű plazmaképernyőhöz, így naponta 10 és 15.30 között mindenki láthatja, mi történik éppen a borjúval.

A legérdekesebb látványt bizonyára az etetés nyújtja majd. A gondozók és az állatorvosok kétóránként etetik a cumisüvegből táplált kicsit. Az etetési időpontok közül a 11, a 13, illetve a 15 órai esik a Nagymajomház nyitvatartási idejébe.

A ma kilencnapos orrszarvúbébi egyébként szépen fejlődik. Egy-egy etetéskor másfél liter tejet iszik meg, a napi testtömeg-gyarapodása pedig már 1,5 kg. Fejlődését a szakemberek nap mint nap figyelemmel kísérik. Az eredetileg 58 kg-mal született kicsi a mai méréskor 65,4 kg-ot nyomott.

Forrás: Bagosi Zoltán

Mint korábban beszámoltunk róla, a Fővárosi Állat- és Növénykertben január 23-án délután született borjú a világ első mesterséges megtermékenyítés útján fogant és egészségesen a világra jött orrszarvúja. Fogantatása, sikeres kihordása és születése reményt adhat a Földünkön a kihalás szélén álló északi szélesszájú orrszarvú szaporítására.

Forrás: Bagosi Zoltán