2005 júniusában Moszkvában megegyezés született arról, hogy nemzetközi összefogással a dél-franciaországi Cadarache-ban épül fel a világ legnagyobb fúziós berendezése, az ITER.

A reaktor építésében az Európai Unió, Japán, Kína, Oroszország, az Egyesült Államok, és Dél-Korea vesznek részt. A most elinduló kísérlet közelebb visz a Nap energiatermelését utánzó berendezések, az atommagok egyesítése útján energiát termelő fúziós erőművek megvalósításához, melyek korlátlan, tiszta energiával kecsegtetik az emberiséget.

Több hónapos kétoldalú egyeztetés után Moszkvában jelentették be, hogy az ITER helyszíne a Marseille-től 70 km-re észak-keletre található Cadarache lesz. A tárgyalások két éve rekedtek meg, amikor kiderült, hogy mind az EU, mind Japán mereven ragaszkodik ahhoz, hogy saját helyszínén épüljön meg a berendezés. A megegyezéshez végül olyan kompromisszum vezetett, mely alapján az EU "privilegizált pozíciót" biztosít Japán számára a projektben. Ennek értelmében japán személy töltheti be az ITER irányítására megalakított szervezet főigazgatói tisztét, valamint Japánban valósul meg számos fúziós kutatással kapcsolatos beruházás, mint például az IFMIF nevű anyagvizsgáló létesítmény, vagy egy, a  távirányítású robottechnológiákat kutató intézmény. E mellett japán cégek a japán befizetésnél nagyobb arányban szállíthatnak alkatrészeket az ITER-hez.

A cikk folytatása a Mindentudás Egyeteme oldalán.