Soha nem látott képek a Szaturnuszról

2007.03.02. 11:04

A Szaturnusz körül keringő Cassini-űrszonda egyedülálló képeket közvetített a bolygót övező gyűrűrendszerről. Korábban egyetlen űreszköz sem tudta a gyűrűket ilyen "magasról" megörökíteni.

A Szaturnusz körül keringő Cassini-űrszonda pályája gyakran változik, de általában a holdak és egyben a gyűrű pályasíkjában mozog. Az elmúlt hónapokban azonban változott a helyzet: jelenlegi útvonala messze a rendszer fősíkja fölé viszi az űreszközt. Ebben a helyzetben nem tud a holdak közelében elhaladni, a gyűrűrendszerre azonban nagyszerű rálátása nyílik.

Nézze meg a Szaturnuszról készült pazar képeket a NASA felvételeiből készült galériánkban!

Jelenleg olyan panoráma tárul a kamera objektívje elé, amilyet korábban soha nem láthattunk - a korábbi űrszondák mind a Naprendszer, így a gyűrűk és a holdak fősíkjában mozogtak. A Cassini három hónappal ezelőtt délről északra haladt át a gyűrűk fősíkján, azóta "emelkedőben" van, így nyílik egyre jobb rálátása a rendszerre. Júniustól ismét a rendszer fősíkjához közeli pozícióba kerül.

Ízelítő a galériából: az alábbi felvételt a Cassini 36 fotójából állították össze, melyeket 1,23 millió km távolságból rögzített 2007. január 19-én, egy 2,5 órás intervallumban. Jól megfigyelhető a gyűrűrendszer szerkezete, a gyűrűk árnyéka a bolygó korongján, illetve magának a Szaturnusznak a gyűrűrendszerre vetett árnyéka is.

Forrás: NASA/JPL/Space Science Institute

A gyűrűs bolygó "felülnézetből" (NASA/JPL/Space Science Institute)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK