Az ősi aztékok földjére, Mexikóba látogatunk e heti műholdképünkön. A hatalmas ország fővárosa, a világ egyik legnagyobb metropolisza az azték birodalom egykori fővárosának, Tenochtitlánnak a helyén épült.

Közép-Amerika földszorosát nyugaton és délen a Csendes-óceán, keleten az Atlanti-óceán melléktengerei, a Mexikói-öböl és a Karib-tenger határolják. Magas hegyláncai a Csendes-óceánt körülölelő ún. tűzgyűrűhöz tartoznak, vonalukat számos ma is aktív vulkán jelzi. Képünkön a Csendes-óceán partvidékén a Déli-Sierra Madre vonulatai húzódnak. Északabbra a Nyugati- és a Keleti-Sierra Madre (előbbi már a képen kívül) fogják közre a 2000 méter magasságba emelkedő Mexikói-fennsíkot.

Forrás: ELTE

A felvétel nagyobb méretben, feliratok nélkül

A főváros környékét és a közeli nevezetes vulkánokat kinagyított képünkön jobban láthatjuk. A csaknem 9 millió lakosú Mexikóváros keleti határától nem messze három tűzhányó is emelkedik. A két délebbi, magasabbik a régi azték neveket őrzi. A délebbi, Popocatépetl nevének jelentése: füstölgő hegy. A gleccserekkel is borított tűzhányó 5000 méternél is magasabbra emelkedik, Észak- és Közép-Amerika második legmagasabb vulkánja. Északi szomszédja a szinten 5000 méter meghaladó magasságú Iztaccíhuatl (Fehér Hölgy) nevét onnan kapta, hogy a régi-új főváros irányából a számos kráterkúp egy asszony kontúrjára emlékeztet, amit a hó fehérre színez. Hozzájuk képest eltörpül a Papayo dácit dagadókúpjának háromezres csúcsa.

Forrás: ELTE

A felvétel nagyobb méretben, feliratok nélkül

A TERRA műhold MODIS-rendszerének felvétele február 28-án készült.

Timár Gábor - Kern Anikó (ELTE)