Kritikussá vált a sasokat ért mérgezések száma

2007.03.09. 12:02

A hétfőn megtalált két elpusztult rétisassal már 21-re emelkedett az egy éven belül megmérgezett fokozottan védett sasok száma, legalábbis ennyi esetről szereztek tudomást a természetvédelmi szakemberek. Ez több, mint az összes ismert korábbi eset 1998 óta, és ha a mérgezések folytatódnak, kritikus állapotba sodorhatják a világviszonylatban is jelentős hazai parlagisas- és rétisas-állományt.

A legfrissebb esetre, két rétisas pusztulására március 5-én derült fény. A laborvizsgálatok még zajlanak, de az már kiderült, hogy a sasok mérgezett fácánokból ettek, így közvetve ismét illegálisan kihelyezett növényvédő szer okozta a ritka madarak pusztulását a Nagykunságban. A Magyar Madártani Egyesület (MME) és a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársai továbbra is vizsgálják a területet, de szerencsére újabb áldozatokat egyelőre még nem találtak. Az elpusztult sasok természetvédelmi eszmei értéke 2 millió forint.

Forrás: Fatér Imre/MME

A korábbi ügyekhez hasonlóan most is nyomozás indult, és ha bebizonyosodik a szándékos bűncselekmény ténye, akkor az elkövetők akár 3 évig terjedő börtönbüntetésre és többmilliós pénzbírságra is számíthatnak. Példaértékű volt az a tavalyi ítélet, amelyben a Gyomaendrőd melletti 115 daru pusztulását okozó mérgezésben az elkövető csaknem 15 millió forintos bírságot kapott.

A korábbi mérgezéseket minden esetben bizonyítottan növényvédő szerek okozták, amelyeket legtöbbször szándékosan helyeztek ki ragadozók irtására. Az egy éven belül megmérgezett 21 sas természetvédelmi eszmei értéke 21 millió forint. Az ismertetett esetek mellett számos további védett állat is áldozatul esett a mérgezéseknek, és biztosan kijelenthetjük, hogy a felderített esetek csak kis részét képezik a valódi pusztításnak. Így a közelmúltban elharapózott mérgezések az elmúlt évtized egyik legsúlyosabb természetvédelmi károkozásának számítanak Magyarországon.

A MME és a nemzeti parkok szakemberei, a rendőrséggel, a növényvédelmi és vadászati hatóságokkal együttműködve fokozott figyelmet fordítanak a mérgezéses esetek felderítésére, és mindent megtesznek azért, hogy megállítsák ezeket a bűncselekményeket és az elkövetők viseljék a következményeket.

Forrás: Horváth Márton

Korábbi esetek

Az elmúlt egy év további bizonyított sasmérgezéses esetei:

  • 2006 áprilisában egy parlagisas-pár pusztult el a Zempléni-hegységben (fiókáik az elhagyott tojásokban pusztultak el)
  • Májusban egy legyengült rétisas került meg a Jászságban, a Fővárosi Állat- és Növénykertben pusztult el másnapra
  • Júniusban egy ötfős elpusztult parlagisas-család és egy bemérgezett fácán csalétek került elő egy régóta ismert Heves megyei sasfészekből
  • Decemberben néhány hét leforgása alatt három elpusztult és egy még élő parlagi sas és egy teljesen legyengült rétisas került elő a Jászságban. A sasok és egyéb megtalált ragadozók bemérgezett galambcsalétkekből, illetve az ezek miatt elpusztult állatokból ettek. Az élő parlagi és rétisast a gyors állatorvosi beavatkozás mentette meg, és néhány héttel később szabadon is engedhették őket.
  • 2007 januárjában a Hortobágyon került meg egy elpusztult rétisas
  • Februárban egy legyengült parlagi sas került meg a Nagykunságban. A gyors állatorvosi beavatkozásnak köszönhetően felépült, és a napokban szabadon engedhető lesz
  • Szintén februárban került meg egy elpusztult rétisaspár Somogy megyében, amelyek mérgezett házityúk-csalétekből ettek. A tojó éppen tojásrakás előtt állt.

Forrás: MME

A sasokról

Mind a parlagi (Aquila heliaca), mind a rétisas (Haliaeetus Albicilla) fokozottan védett faj, egyetlen példány természetvédelmi értéke egymillió forint. Rétisasból 150, míg parlagi sasból mindössze 81 pár költ Magyarországon, azonban ez utóbbi fajból így is nálunk található az Európai Unió állományának kétharmada.

A sasfajok magyarországi védelmét, együttműködve a nemzeti parkok szakembereivel és számos önkéntessel 1980 óta a Magyar Madártani Egyesület koordinálja. A magyar parlagisas-védelmi program a közelmúltig európai uniós és hazai állami pályázatok finanszírozták, azonban az elmúlt években jelentősen beszűkültek ezek a források. A program a tavalyi évben támogatást kapott a BirdLife International (a madárvédelmi egyesületek nemzetközi szervezete) és a Lush Retail Ltd. pályázatából, ez idén márciusban azonban lejár, így komoly veszélybe kerülhet ez a példaértékű magyar természetvédelmi program.

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK