Mi adhatunk nevet az állatkerti orrszarvúborjúnak

2007.03.09. 10:49

Névadásra készül a budapesti állatkert, hiszen a január 23-án született, mesterséges termékenyítés útján fogant orrszarvúborjú eddig még nem kapott nevet. A megadott öt név között választva az interneten vagy az állatkertben egy hónapon át bárki szavazhat.

A nagyközönséget kéri fel a Fővárosi Állat- és Növénykert annak eldöntésére, mi legyen a neve a január végén született orrszarvúborjúnak. A kert közönsége öt eredeti afrikai név közül választhatja ki a legszimpatikusabbat. Szavazni várhatóan egy hónapig lehet, az állatkert ugyanis április elejére tervezi a kis orrszarvú névadással egybekötött bemutatását. Addig egy plazmaképernyőn lehet megszemlélni, mi történik az orrszarvú "gyerekszobájában".

Forrás: Bagosi Zoltán

A hagyományok szerint az állatkölykök olyan nevet kapnak, amelynek kezdőbetűje megegyezik anyjuk nevének kezdőbetűjével. Mivel az anyaállatot Lulunak hívják, a választható nevek mindegyike "L" betűvel kezdődik, és valamennyi hagyományos afrikai, leánygyermekeknek való név. Az érdeklődők az alábbi nevek közül választhatnak:

Név

Jelentése Nyelv
LAYLA este született Szuahéli (Tanzánia/Kenya)
LINA gyengéd Hausza (Nigéria/Niger)
LIWAZA vigasz Szuahéli (Tanzánia/Kenya)
LIZIUZAYANI fiatal Yao (Malawi)
LYABO visszatért Yoruba (Nigéria)

A nevekre az interneten is lehet szavazni, vagy az állatkertben az információs pavilonnál lehet szavazólapot kérni, illetve itt áll a kitöltött szavazólapok gyűjtésére szolgáló urna is.
 
A győztes névre szavazók között állatkerti belépőjegyeket sorsolnak majd ki, sőt, a nyertesek elnyerik a kis orrszarvú "tiszteletbeli nevelőszülője" címet is.

A most még névtelen orrszarvúbébi egyébként továbbra is szépen fejlődik. A születése óta eltelt hat hét alatt testtömege 58 kg-ról 96 kg-ra gyarapodott, és várhatóan még a héten eléri a száz kilogrammos súlyt. Egyre többet mozog és nagyon aktív, ahogyan ezt az Emberszabású Majmok Házában elhelyezett monitoron a közönség is láthatja.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK