E heti műholdképünkön Európa délnyugati sarkába, az Ibériai-félszigetre látogatunk. Spanyolország és Portugália földjén a termékeny folyóvölgyek zöldje és a száraz felföldek barnás színe váltakozik. Havat itt már csak a magasabb hegyekben találunk.

A félsziget délnyugati része Portugália, a többi terület Spanyolországhoz tartozik, amelynek másik szárazföldi határa a Pireneusok 3300 métert elérő hegyláncán húzódik Franciaországgal és a hegyvidéki miniállammal, Andorrával.

Spanyolország számos történelmi régióból áll, amelyek közül elsősorban Baszkföld és Katalónia törekszik minél szélesebb körű autonómia kialakítására. A kontinentális Spanyolország legmagasabb csúcsa, a csaknem 3500 méteres Mulhacén a déli Sierra Nevadában található, a csúcs környékét a képen is láthatóan hó fedi (az ország felségterületének legmagasabb pontja a Kanári-szigeteken 3700 méterig emelkedő Teide vulkán).

Forrás: ELTE

A félsziget nyugati, csapadékosabb részein több a zöld, míg a belső vidékek fennsíkjai, elsősorban a fővárostól, Madridtól északkeletre található Mezeta jellegzetesen barna; a csupasz sziklákon-földeken csak csenevész növényzet él meg.

Forrás: ELTE

A TERRA műhold MODIS-rendszerének felvételét március 10-én rögzítettük az ELTE vevőállomásán.

Timár Gábor - Kern Anikó (ELTE)