Pusztulnak Patagónia gleccserei

2007.03.13. 14:36

Forrás: EPA

Hatalmas jégtömbök szakadnak le és zuhannak az Atlanti-óceánba a Perito Moreno gleccserről a dél-argentínai Patagónia partjánál ezen a március 7-i felvételen.

Forrás: EPA

A Perito Moreno, ez a 250 km2 területű jégár 30 km hosszan húzódik az Andoktól az óceánig. A Perito Moreno egyike annak a 48 gleccsernek, amelyeket Földünk harmadik legnagyobb édesvízbázisa, az Andok-beli dél-patagóniai jégmező táplál.

Forrás: EPA

A patagóniai gleccserek rohamos apadása kutatók százait vonzza a vidékre, akik arra figyelmeztetnek, hogy a gleccserek pusztulása a végső stádiumába érkezett. A jégfolyamok eltűnte néhány évtizeden belül emberek milliói számára okoz majd ivóvízhiányt bolygónkon.

Olvadnak a világ gleccserei

Kutatók korábban arra figyelmeztettek, hogy világméretekben olvadnak a gleccserek és a jégmezők, a Déli-sarkon, az Andokban, Kínában és a Jeges-tengeren egyaránt. Egy nemrégiben elkészült tanulmány szerint a globális fölmelegedés miatt a vártnál gyorsabban olvadnak Tibet gleccserei, mivel a Tibeti-fennsík átlaghőmérséklete az 1980-as évek óta 0,9 Celsius-fokkal lett magasabb. A négy évtizedet átfogó, 681 kínai meteorológiai állomáson rögzített adatokon alapuló megfigyelési eredmények szerint az olvadás hatalmas aszályokat, sivatagosodást, és a jelenleginél is gyakoribb homokviharokat hoz majd Kínára. A 2006-os év minden korábbinál többször csapott le homokvihar Észak-Kínára, több százezer tonnányi homokot zúdítva Pekingre.