Amerika legdélebbi csücskére, Patagónia, a Magellán-szoros és a Tűzföld vidékére látogatunk heti műholdképünkön. Az Atlanti- és a Csendes-óceán között délre elkeskenyedő kontinens csücske érdekességek sorát kínálja az űrből "leskelődőknek".

A kontinens déli végén Argentína és Chile osztozik. Bár az Andok gerincén húzódó határ Chilének kisebb területet hagy, délen övé a nagyobb szelet; a Magellán-szoros végig, a tőle délre található Tűzföld pedig nagyobbrészt ehhez az országhoz tartozik. Az északra elterülő Patagónia Argentína része. A félsivatagos tájra kevés csapadék jut, hisz a nyugatról érkező felhőket az Andok hegyvidéke megcsapolja. A száraz pusztákon is terem érdekesség: rovatunk a múlt héten számolt be az innen származó dinoszaurusz-leletek budapesti kiállításáról.

Forrás: ELTE

Az Andok hegyláncának havas részén több 3000 méter feletti csúcs és néhány vulkán is van képünkön, körülöttük erdők zöldje, illetve az olvadékvizekből táplálkozó, türkiz és halványkék színű tavak látszanak. A hegység csendes-óceáni oldalán kiterjedt szigetvilág található; Verne Kétévi vakáció című regényének a helyszíne ez.

Forrás: ELTE

A terület legérdekesebb objektuma azonban mégis maga a Magellán-szoros, melyet a portugál hajós is használt világkörüli útja során - itt játszódik Verne Grant kapitány gyermekei című regénye. Az Atlanti- és a Csendes-óceán között ez a viszonylag szűk átjáró sokkal biztonságosabb utat - és néhány kisebb kikötőt - jelent, mint a déli, a képen is felhőktől borított, általában viharos vizű Horn-fok megkerülése.

A TERRA műhold MODIS-rendszerének felvétele március 7-én készült.

"A világ végén"


Timár Gábor - Kern Anikó (ELTE)