Az elmúlt hetek során három kölyökkel gyarapodott a Fővárosi Állat- és Növénykert pálmaházában élő repülőkutya-kolónia. A kert szakemberei kíváncsian várják, hogyan alakul a kicsik fejlődése, mivel az állatkertben látható délkelet-ázsiai fajnál az egyedfejlődés különféle szakaszainak időtartamát eddig nem dokumentálták kellő alapossággal.

A pálmaházban látható gyümölcsevő denevéreknél két utód látott napvilágot az elmúlt hónapban, a kolónia pedig március 26-án egy újabb kölyökkel gyarapodott. A kölykök most még többnyire anyjukba csimpaszkodva láthatók, de a két idősebb időnként már el-el kalandozik, hogy felderítse környezetét.

Forrás: MTI/Honéczy Barnabás

A szoptatási idő a különféle repülőkutya-fajoknál némileg eltérő, az állatkertben látható Lyle-repülőkutyák esetében erre vonatkozólag eddig még nem születtek hiteles megfigyelések. Éppen ezért a szakemberek kíváncsian várják, mikor következnek be a kicsik egyedfejlődésének következő állomásai, például a szilárd táplálékra való áttérés vagy az anyaállattól való teljes függetlenség állapota.

A Thaiföld, Vietnam és Kambodzsa trópusi erdőségeiben honos Lyle-repülőkutya (Pteropus lylei) a gyümölcsevő denevérek között közepes termetűnek számít, a hazai denevérfajoknál azonban lényegesen nagyobbra nő: kiterjesztett szárnyainak fesztávja az 1 métert is meghaladhatja. Tápláléka főként gyümölcsökből, virágporból és nektárból áll, amelyeket kifinomult szaglása, és nem ultrahang segítségével kutat fel. A világ állatkertjeiben mintegy kétszáz Lyle-repülőkutya él, közülük 15 felnőtt, és - most már - három kölyök látható Budapesten.

Fővárosi Állat- és Növénykert