Egykilós varangyot fogtak Ausztráliában

2007.03.29. 8:26

Egy kisebb kutya méretű, egykilós óriás aga varangyot (Bufo marinus) fogtak be március 26-án ausztrál környezetvédők Darwin városban. A varangyokat önkéntesek irtják, annyira elszaporodtak: 200 millió él belőlük a kontinensnyi országban.

A most elfogott állatot valóságos szörnyetegnek tekintik a környéken élő ausztrálok, akik közül sokan Frogwatch néven békafigyelő szervezetet alapítottak. Önkéntes munkával zsákokba gyűjtik az Észak-Ausztráliában is egyre elterjedtebb kétéltűt. A csoport azért küzd, hogy megakadályozza a mérgező bőrű varangyok továbbterjedését az országban, hiszen elszaporodásuk már eddig is drámaian csökkentette az őshonos kígyók, egyes gyík- és erszényesfajok populációját. Az aga varangyok már a világhírű Kakadu Nemzeti Park mocsaras területein is megjelentek.

A mára Ausztrália első számú közellenségévé vált varangy legutóbb elejtett példánya csaknem egykilós (840 grammos), hosszúsága 20,5 centiméter, azaz nagyjából kétszerese az ennél a fajnál megszokottnak.

Forrás: MTI/AP/Frogwatch

"Ez egy varangyszörny. Sohasem láttunk még ekkorát. Ráadásul hímnemű, pedig általában a nőstények a nagyobbak" - mondta el Paul Cowdy, a Frogwatch munkatársa.

Az aga varangyot Dél-Amerikából telepítették be Ausztráliába az 1930-as években a cukornád-ültetvényeket károsító rovarok elleni védekezésül. Becslések szerint jelenleg több mint 200 millió példány van belőlük az ötödik kontinensen.