Láttuk a kis orrszarvút

2007.04.06. 15:27

Nyargalászva, szemmel láthatóan vidáman mutatkozott be a nagyközönségnek a Fővárosi Állat- és Növénykert januárban született kis orrszarvúja. A Layla névre keresztelt, most 138 kg-os kicsi jó időben mától fél 12 és fél 1 között látható kifutójában. Anyján máris elvégezték az újabb megtermékenyítést.

Bemutatkozott a nyilvánosságnak a január 23-án született orrszarvúborjú a budapesti állatkertben. Mint arról beszámoltunk, a kicsi az első olyan egészségesen világra jött orrszarvú az egész világon, amely mesterséges termékenyítés után fogant. Születésének híre az egész világsajtót bejárta. Mivel a kicsit Lulu, az anyaállat nem tudta táplálni, az állatkerti gondozók mesterségesen nevelik, és cumisüvegből etetik.

Újabb próbálkozás

A sikeren felbuzdulva Lulut, az anyaállatot lánya világrajöttét követően ismét megtermékenyítették - mondta el az [origo]-nak dr. Sós Endre, az állatkert orvosa. Az, hogy sikerült-e az újabb beültetés, várhatóan májusban derül ki. Az eljárás során csak az altatásnak van némi kockázata, a vemhesség kifejezetten jót tesz a most 26-27 éves nőstény egészségének, amely várhatóan további 7-8 évig termékeny korú lesz, addig tehát még több további mesterséges megtermékenyítés következhet. Lulun eddig összesen négy alkalommal végeztek el ilyen beavatkozást, ám az eljárás eredményeképp csak negyedszerre született életképes borjú.

A születése óta eltelt tíz hét során a kicsi egy a látogatóktól elzárt istállóban cseperedett, a látogatók egy plazmaképernyőn át figyelhették fejlődését. Az első hetekben a kicsi szinte csak evett és aludt, ám egy hónap elteltével egyre aktívabb, mostanában már kergetőzik is gondozóival.

Forrás: [origo]

A Fővárosi Állat- és Növénykert a nagyközönséget hívta segítségül a kis orrszarvú nevének kiválasztásához. A kert öt nevet bocsátott szavazásra, amelyek mindegyike megfelel a hagyományoknak, vagyis afrikai eredetű név, és éppúgy "L" betűvel kezdődik, mint Lulu, az anyaállat neve. Egy hónap alatt összesen 5640 érvényes szavazat érkezett, a legtöbb, összesen 2593 szavazatot a Layla név kapta, amely szuahéli nyelven annyit tesz: "este született". Mivel a kicsi 17.55-kor látta meg a napvilágot, amikor januárban már besötétedik, a nyertes név jelentését tekintve is találó.

A vasbetét sem elég

Layla méreteit tekintve is szépen fejlődik. Testtömegének gyarapodását az állatgondozók rendszeres mérésekkel követik nyomon. Ezek közül a reggeli etetést megelőző mérlegelés a legfontosabb, hiszen ekkor az állatot éhgyomorra lehet lemérni (ez a "nettó tömeg"). A borjú születési súlya 58 kg volt, március 10-én azonban tömege már a 100 kg-ot, március 25-én pedig a 120 kg-ot is meghaladta. Jelenleg 138 kg-os. Layla mindennapjait manapság (s így lesz ez másfél éves koráig) négy gondozójával osztja meg, akik párban váltják egymást. A kis orrszarvú igen virgonc természetű, és futkározása közben gyakran trappol át gondozói lábán, ilyenkor a cipők vasbetéte sem védi meg őket Layla súlyától - számolt be nevetve a kis orrszarvú egyik gondozója.

Forrás: [origo]

A borjú táplálkozási szokásai is megváltoztak az eltelt idő során. Bár még mindig a tej jelenti számára a fő táplálékot, az etetési időközök és az elfogyasztott tejmennyiség lényegesen megváltozott. A megszületését követő napokban másfél-két óránként evett, időnként az éjszakai órákban is cumiztatni kellett, és egy-egy alkalommal 700-900 ml-t fogyasztott el. Jelenleg naponta öt alkalommal, reggel hét és este hét között háromóránként kap enni, és alkalmanként 4 liternél is több tejet iszik. A napi fogyasztása így a 20 litert is meghaladja. Az első napokban egyébként az immunrendszer megerősödéséhez szükséges speciális kolosztrumpótlót kapott (illetve Lulutól, az anyaállattól is sikerült föcstejet fejni), jelenleg zsíros tehéntejből, savó tejporból, valamint különféle vitaminokból álló keveréket fogyaszt. Alkalmanként már a felnőtteknek való ennivalót, például a szénát is kóstolgatja, de még nem eszik rendszeresen szilárd táplálékot. Az átállás valószínűleg három hónapos kor után fog megkezdődni.

Új bika érkezhet 

Ami a távolabbi jövőt illeti, Layla előtt két út áll. Elképzelhető, hogy a nemzetközi orrszarvú-szaporítási program keretében egy külföldi állatkertbe kerül, hogy borjain keresztül ott örökítse tovább génjeit. A másik lehetőség, hogy az apaállat, Easyboy mellé egy új bikát fogad be a budapesti állatkert - ebben az esetben Lulu és ivarérett korában Layla egy új hímmel párosodhat, elkerülve a beltenyészetet - mondta el dr. Sós Endre.  

A kis orrszarvú mostantól jó idő esetén minden nap fél 12 és fél 1 között látható lesz a kifutóban. Amikor a kicsi az istállójában tartózkodik, továbbra is monitoron lehet megfigyelni.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK