Műholdképeken meglehetősen ritka, hogy a hajók útvonalát a kéményből távozó égésterméken kicsapódó felhőzet mutassa. Kedvező időjárási helyzet esetén azonban előfordul, és ha egy útvonalat sok hajó használ, akkor azok mesterséges felhőzetet is kelthetnek a hajózóút felett. Ez történt április elején a Nagy-Britanniát Észak-Amerika nagy kikötőivel összekötő északi hajóút mentén. A kondenzcsík tehát nem a repülőgépek egyedüli kiváltsága.

Az itt bemutatott felvétel abban is különleges, hogy ritkán készül a Brit-szigetekről olyan műholdkép, ahol ennyire kevés felhő zavarja a szárazföld megfigyelését. A nyugatra elhelyezkedő Ír-sziget (déli, nagyobbik részén Írországgal, északon a London fennhatósága alatt álló Észak-Írországgal, helyi nevén Ulsterrel) szinte teljesen felhőtlen. A Brit-szigetnek is inkább a máskor általában felhősebb északi része, Skócia, és Nyugati-Wales látszik jól, míg a felhők csak Anglia egy részén, délen zavarják a belátást. A Brit-sziget három része, Anglia, Skócia és Wales képezik Nagy-Britanniát, ehhez csatlakozik Észak-Írország, és együtt alkotják az Egyesült Királyságot.

Forrás: ELTE

Tavaly ilyenkor...

A szigeteket évszázadok óta fontos kereskedelmi hajóutak kapcsolják az Újvilághoz, elsősorban Észak-Amerika kikötőihez (New York, Boston, Halifax, illetve a kanadai Szent-Lőrinc-folyó torkolatvidéke). A déli hajóút Anglia és Írország déli partjaitól, az északi pedig az Ír-tengerről és Belfastból tart Amerika felé. A Föld gömbölyű alakja miatt a legrövidebb út (az úgynevezett ortodróma) köztük messze kitér észak felé - gondoljunk csak a Titanicra, mely 1912-ben épp ebben az időszakban indult útjára, és az ortodróma legészakibb pontja közelében jéghegynek ütközött.

Forrás: ELTE

A felvételen az északi hajóút a hajók által kibocsátott füstrészecskéken kicsapódó párával, köddel és alacsony felhőkkel jól láthatóvá válik. A párás sávon belül egy-két, épp a kép készítése előtt áthaladt hajó nyoma külön is látható. Néhány, repülők által húzott kondenzcsíkkal (az Ír-tenger felett, vagy a skót városoktól délre vannak ilyen vékony és egyenes, fehér vonalak) összehasonlítva látszik, hogy a kétféle nyomvonal teljesen másféle felhőket rajzol az égre, illetve a Föld közelébe.

Különleges minták az űrbőlA TERRA műhold MODIS-rendszerének felvételét április 4-én rögzítettük az ELTE műholdvevő állomásán.

Timár Gábor - Kern Anikó (ELTE)