Ma este jól látható a Nemzetközi Űrállomás

2007.04.12. 8:38

Simonyi Károly űrutazása alatt a Nemzetközi Űrállomás több alkalommal is megfigyelhető hazánkból, méghozzá távcső nélkül, a kora esti órákban. A legjobb láthatóság éppen Az űrhajózás napjára, április 12-ére esik. Cikkünkből megtudhatja, hogyan figyelheti meg a látványos jelenséget.

Április 12-én (csütörtökön) este a Nemzetközi Űrállomás nagyjából a Korzika - Firenze - Zágráb - Nagykanizsa - a Balaton déli partja - Ráckeve - Nyíregyháza - Kijev vonal fölött halad el, de Magyarországról szinte bárhonnan nézve lényegében a fejünk fölött (a zenit közelében) látjuk elrepülni. 20 óra 32 perc körül tűnik fel a nyugati-délnyugati égbolton, 20:35 körül repül el a fejünk fölött, majd 20:37 körül kelet-északkeleti irányban belép a Föld árnyékába.

Az űrállomás megfigyeléséhez nem szükséges semmilyen optikai segédeszköz. Lehetőleg olyan helyet válasszunk, ahonnan az égbolt minél nagyobb részét látjuk be, és próbáljunk minél messzebb kerülni az erős utcai lámpáktól.

A megfigyelés során csütörtök este 20:20 körül foglaljuk el észlelőhelyünket. Első lépésként tájoljuk be magunkat. Ez nem lesz nehéz, kora este ugyanis a feltűnően fényes Vénusz bolygó a nyugati égen ragyog majd. A Nemzetközi Űrállomás nagyjából ebből az irányból, vagy a Vénusztól egy kicsit "balra", nyugat-délnyugat felé, viszonylag alacsonyan fog feltűnni az égen.

Megjelenésekor, 20:32-kor még halvány lesz, de miközben meredeken emelkedni kezd, fokozatosan fényesedik, a maximumkor pedig eléri a -1 magnitúdót (a magnitudó skála a csillagászatban használt fényességskála). Ekkor kb. 75 fok magasan lesz a horizont felett. Kelet felé továbbhaladva egyre alacsonyabban mutatkozik és halványodik, majd 20:37 körül tűnik el a szemünk elől.

Időjárás rovatunk előrejelzése szerint a felhőmentes estén zavartalanul figyelhetjük meg az átvonulást, ám a megfigyelés idején már szükségünk lesz a tavaszi kabátunkra.

Az űrállomás átvonulása már tegnap (szerdán) este is igen látványos volt, holott a mainál kevésbé magasan és fényesen haladt át előttünk. Ha teheti, ne szalassza el a mai megfigyelést, főleg, hogy Simonyi is ott van a fedélzeten...

Akinek mégsem sikerül, az a további napokban is próbálkozhat, illetve "repetázhat", ha ráérzett e nem mindennapi szórakozás ízére.

Rendezvények Az űrhajózás napján

Csütörtök este a budapesti Polaris Csillagvizsgálóban lesznek szabadtéri előadások, miközben derült idő esetén az ISS átvonulása megfigyelhető, míg pénteken a Puskás Tivadar Távközlési Technikumban várják az érdeklődőket a Magyar Asztronautikai Társaság és a Természet Világa c. folyóirat közös szervezésű előadássorozatán, ahol a Simonyival előző hajnalban folytatott rádióbeszélgetés is meghallgatható. A két nap részletes programja:

Április 12. csütörtök, 20 óra
Kövesse velünk az égbolton áthaladó űrállomást!
Polaris Csillagvizsgáló (Bp. III. ker., Laborc u. 2/c)

 • 20.00 Megnyitó (Mizser Attila)
 • 20.10 Űrállomások és megfigyelésük (Spányi Péter)
 • 20.32 A Nemzetközi Űrállomás átvonulásának megfigyelése
 • 20.40 Ismét magyar az űrben! (Kereszturi Ákos)
 • 20:50 Hazai rádiókapcsolat a Nemzetközi Űrállomással (Horváth Márk)
 • 21.00 ISS: a Nemzetközi Űrállomás (Horváth András)
 • 21.30 Pille - a magyar űrsiker (Apáthy István)
 • 22.00 Űrturizmus: a XXI. század extrém sportja (Horvai Ferenc)
 • 22.30 Az idősebb Simonyi Károly (Spányi Péter)

  A programot a Polaris TV élő adása révén az interneten is követhetnek az érdeklődők.

Április 13. péntek, 20 óra
Diákkapcsolat Charles Simonyival
Puskás Tivadar Távközlési Technikum (IX. ker., Gyáli út 22.)

 • Megnyitó, köszöntő (dr. Horváth András, dr. Horváth László, Staar Gyula, Dr. Almár Iván)
 • Az űrturizmus napjainkban és a jövőben (Dr. Both Előd)
 • Rádióamatőr-összeköttetés az ISS-szel (Dr. Gschwindt András)
 • Az űrrepülés élettani hatásai az első napokban (Dr. Grósz Andor)
 • Charles Simonyi és a magyar-orosz PILLE-kísérlet (Apáthy István)
 • A rögzített rádióbeszélgetés meghallgatása (Fekete Soma, Magyari Dóra, Molnár Gyula, Petz Erika, Sas Péter, Somogyi Timea, Dr. Charles Simonyi)

Kereszturi Ákos

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK