Súlytalansági repülésen vett részt Stephen Hawking, a világ egyik legismertebb fizikusa. A zéró gravitációs parabolarepülést Hawking súlyos betegsége tette igazán különlegessé.

A szinte teljesen lebénult, 64 éves tudós zuhanórepülése tízezer méter magasan kezdődött egy speciálisan átépített Boeing 727-200-as fedélzetén, 45 fokos szögben. Hawkingnak 30 másodpercig sikerült a súlytalanságot átélnie: kiemelkedett a tolószékből és lebegett. A pilóták nyolcszor ismételték meg a zuhanást, így a fizikus összesen 4 percet tölthetett súlytalanságban. Egyszerűen csodálatos volt" - nyilatkozta Hawking.

Forrás: MTI/AP/Peter Cosgrove

Az 1942-ben született Hawkingot a laikus nagyközönség is jól ismeri. Tudományos témái (általános relativitáselmélet, fekete lyukak, ősrobbanás, a Világegyetem története) érdeklik az embereket, és ő maga is sokat tett ezen érdeklődés kielégítéséért.  Az idő rövid története c. könyve minden bestseller-rekordot megdöntött, magyar kiadása is nagy siker volt. Mindössze 32 éves volt, amikor a brit tudományos akadémia, a Royal Society tagjává választotta, 1977-től egyetemi professzor Cambridge-ben. 1979 óta a matematika Lucas-professzora, ezt a posztot töltötte be valaha Isaac Newton is.

Hawking még egyetemista volt Oxfordban, amikor nem sokkal 21. születésnapja után kiderült, hogy egy különleges, gyógyíthatatlan degeneratív idegrendszeri elváltozásban (amyotrophiás laterosclerosis, Lou Gehrig-kór) szenved. Önvallomása szerint korábban unta az életet, de ahogy tudomást szerzett betegségéről, élvezetet talált abban, hogy él. Megnősült, három gyermeke született. 32 éves koráig képes volt önállóan étkezni, segítség nélkül lefeküdni, felkelni.

Ezután először náluk lakó egyetemi tanítványai, majd 1980-tól reggel és este néhány óráig hivatásos ápolónő volt segítségére. 1985-ben tüdőgyulladást kapott, és gégemetszést hajtottak végre rajta. Ettől kezdve 24 órás segítségre, gondozásra szorult. Beszéde már a gégemetszés előtt is nehezen volt érthető, tagolatlanul beszélt, mint a részegek. Csak néhány ember volt képes megérteni, ők tolmácsolták Hawking szavait. Így diktálta le tudományos dolgozatait, és tolmáccsal tartotta meg egyetemi óráit. A gégemetszés után többé már nem tudott beszélni.

Először rendkívül nehézkes és lassú volt számára a kommunikáció, a kapcsolattartás. Az ábécé betűit tartalmazó kártyát tartottak szemei elé, segítője sorban rámutatott a betűkre, Hawking pedig szemöldökének felhúzásával jelezte, ha a kívánt betűhöz értek. Ezután Kaliforniából kapott egy olyan szoftvert, amely szavakat kínált fel a képernyőn, így már betűk helyett szavakból válogathatott. A válogatáshoz egy kapcsolót kellett kézzel működtetni, később megoldották a kapcsoló fej- vagy szemmozgással való működtetését is. A számítógépben tárolt szövegfogalmazványt egy beszédszintetizátor formálta hallható mondatokká. A következő lépésben a számítógépet és a szintetizátort beépítették Hawking tolószékébe. Ezzel a rendszerrel körülbelül percenként 15 szó sebességgel tud fogalmazni. Több könyvet és tudományos dolgozatok sorát írta meg ily módon, sőt rendszeresen tart tudományos és ismeretterjesztő előadásokat is.

A Világegyetem történetének és szerkezetének megismerése mellett még egy szempontból érdekli Hawkingot az űrkutatás és az űrrepülés. Néhány éve megjelent, nagy visszhangot kiváltott könyvében (A világegyetem dióhéjban) aggodalommal írt arról, hogy az emberiség kipusztulhat egy maga teremtette vírus elszabadulása következtében, ezért távoli, űrbeli kolóniákra kellene áttelepülni. Űrgyarmatosítás vagy halál? Az emberiség túlélését most már nem a fizika, hanem a biológia felfedezései fenyegetik. A nukleáris fegyverek gyártásához óriás berendezések szükségesek, genetikai átalakításokat viszont egy kis laboratóriumban is végre lehet hajtani. A pusztító vírus véletlenül is létrejöhet, nem kell hozzá gonosz szándék. Ugyanakkor a genetika ígéri a megmenekülést is - mondja Hawking, aki abban bízik, hogy át lehet majd úgy alakítani az ember genetikai állományát, hogy képes legyen nagyon hosszú, akár évszázados-évezredes űrutazásokat is túlélni. Így ezer éven belül több helyre, más csillagok közelébe is átköltözhetne a földi élet, és még nagy veszélyek közepette is megnő az esélye annak, hogy valamelyik közösség mindent túlél.

Hawking a repülés előtt közleményben mondott köszönetet a szervező cégnek azért, hogy a súlytalanság megtapasztalását a nagyközönség, benne a rokkantak számára is lehetővé teszi. "Egész életemben a gravitációt és a fekete lyukakat tanulmányoztam, és most izgatottan várom, hogy első kézből szerezzek tapasztalatot a súlytalanságról, a nulla gravitációjú környezetről" - mondta.

Jéki László