Hallgassa meg Simonyit az űrből!

2007.04.13. 9:13

Pénteken hajnali 1 óra 15 perckor körülbelül 8 perces sikeres rádiókapcsolatot létesült a budapesti Puskás Tivadar Távközlési Technikum és a Nemzetközi Űrállomás között, melynek során a fedélzeten tartózkodó Simonyi Károly hat magyar diák kérdésére válaszolt. A szervezők a teljes hanganyagot elérhetővé tették.

A diákok szakmai jellegű kérdések mellett többek között arról érdeklődtek, hogy érzi magát a magyar űrhajós a súlytalanságban, milyen érzés az űrállomásról letekinteni a Földre, melyik könyv vagy személyes tárgy volt nagy hatással rá karrierje során. Különösen érdekes kérdés volt, hogy elégedett-e Simonyi az űrállomáson lévő fedélzeti számítógép operációs rendszerével.

Simonyi nagyon szimpatikus és részletes válaszaiból többek között megtudhatjuk, hogy őt is elérte az űrhajósokra jellemző hátfájás (amit egyébként vizsgál is kísérletei során), hogy a magyar sikerműszer, az űrhajósok sugárterhelését mérő Pille egyik mérőfejét a saját hálózsákjába tette, hogy minden operációs rendszerre lehet rossz programokat írni, és hogy a Föld gyönyörű a Föld az űrből.

A rádiókapcsolat teljes hangfelvételét itt hallgathatja meg, illetve töltheti le.

A kérdést feltevő diákok középiskolás évei valamilyen módon kötődnek Simonyi Károly édesapjához, a 2001-ben elhunyt idősebb Simonyi Károlyhoz: hárman a Természet Világa Diákpályázatán az idősebb Simonyi által alapított A kultúra egysége különdíj nyertesei, ketten a Simonyi Károly Országos Elektrotechnikai Verseny első helyezettei, egyikük pedig diákújságíró.

A rádiókapcsolatot a Természet Világa, a Magyar Asztronautikai Társaság és a Puskás Tivadar Távközlési Technikum szervezte meg. Az éjjeli rendezvényen számos érdeklődő és szakember között Simonyi Károly öccse, Simonyi Tamás és Magyari Béla kiképzett űrhajós is megjelent.

Mint azt Bacsárdi László, a rendezvény egyik főszervezője az [origo] Világűr rovatának
elmondta, Simonyit a Természet Világa folyóirat szerkesztőbizottságának tagjaként sikerült felkérni erre a beszélgetésre. A diákok március közepétől készültek a kapcsolatra, több tucatnyi kérdésükből ugyanis csak egyet tehettek fel Simonyinak. A mintegy száz fő előtt megtartott sajtótájékoztatón Simonyi Tamás űrkonzervvel kínálta a jelenlévőket.

A diákkapcsolat előtti éjjelen 34 magyar nyelven beszélő rádióamatőr próbált forgalmazni az űrállomás fedélzetén tartózkodó Simonyival. A legutóbbi információk 20-25 biztos kapcsolatfelvételről szólnak, ami rekordnak számít.

Forrás: MTI, Füzesi Ferenc

Simonyi Tamás is váltott néhány szót testvérével pénteken éjjel

Mint arra tegnapi cikkünkben felhívtuk Olvasóink figyelmét, a Nemzetközi Űrállomás áthaladása több alkalommal is látható, miközben Simonyi Károly a fedélzeten tartózkodik. A tegnapi (április 12-i) jelenség valóban igen látványos volt, szerkesztőségünkbe számos beszámoló érkezett. Aki a következő napokban is szeretné megtekinteni az átvonulást, itt találhat információkat. Az időjárás egyelőre kedvezőnek tűnik a megfigyeléshez.

Forrás: Ladányi Tamás, MCSE

Hosszú expozíciós idejű felvétel az átvonuló űrállomásról Veszprémből nézve (Ladányi Tamás felvétele)


Magyarország az űrből

Mit láthatott föntről Simonyi csütörtökön, illetve általában mit láthat felhőmentes időjárás esetén haznákból? A MODIS-rendszert hordozó TERRA műhold sokkal magasabban van, mint az űrállomás, és az emberi szem is érzékenyebb e műszereknél, tehát a valódi látványt nem tudjuk visszaadni. Az azonban jól látszik, hogy hazánk nagy része felett csütörtökön tiszta volt az ég. Szórványos felhőzet csak az ország északkeleti része felett volt.

Forrás: TERRA, MODIS, ELTE

Tegnap is felhőmentes volt az ország nagy része. Ehhez hasonló látványban lehetett része Simonyinak odafentről

Forrás: TERRA, MODIS, ELTE

Hazánk szűkebb környéke

Űrtávlatból könnyű messzebbre tekinteni, így űrhajósunk élvezhette azt a látványt is, ahogy a Kárpát-medencétől a horvát tengerpartig gyakorlatilag felhőtlen időben rajzolódtak ki a magassági növényövek; a már zöldülő illír tölgyesek, és láthatta az Alpok és a Kárpátok magasabb gerincein még megmaradt havat is. (A TERRA műhold MODIS-rendszerének felvételeit április 12-én, az űrhajózás napján rögzítette Timár Gábor, Kern Anikó, Pásztor Szilárd az ELTE műholdvevő állomásán.)


Pénteki programajánló

A tegnapi áthaladást sokan a zsúfolásig megtelt budapesti Polaris Csillagvizsgáló teraszáról nézhették meg, előtte és utána pedig ismeretterjesztő előadásokat hallgathattak az űrhajózás és az űrturizmus témakörében. Április 13-én, pénteken 20 órakor pedig a Puskás Tivadar Távközlési Technikumban (IX. ker., Gyáli út 22.) lesz előadássorozat, ahol lejátsszák a ma éjjeli diák-rádiókapcsolat felvételét is. A program:

  • Megnyitó, köszöntő (dr. Horváth András, dr. Horváth László, Staar Gyula, Dr. Almár Iván)
  • Az űrturizmus napjainkban és a jövőben (Dr. Both Előd)
  • Rádióamatőr-összeköttetés az ISS-szel (Dr. Gschwindt András)
  • Az űrrepülés élettani hatásai az első napokban (Dr. Grósz Andor)
  • Charles Simonyi és a magyar-orosz PILLE-kísérlet (Apáthy István)
  • A rögzített rádióbeszélgetés meghallgatása (Fekete Soma, Magyari Dóra, Molnár Gyula, Petz Erika, Sas Péter, Somogyi Timea, Dr. Charles Simonyi)
Összeállította: Kereszturi Ákos - Simon Tamás

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK