E heti műholdfelvételünkön Dél-Amerika délkeleti részére, Argentína, Uruguay és Brazília határvidékére látogatunk. Itt ömlik az Atlanti-óceánba a kontinens egyik legnagyobb folyója, a Paraná (Paraguay). Torkolatának alakja földrajzi érdekesség.

A folyók tengeri torkolata tölcsér vagy delta alakú. Azt, hogy melyik alakul ki, a hordalékszállítás és az árapály viszonya szabályozza. Ha annyi hordalékot hoz a folyó, hogy az árapály azt nem tudja kimosni, akkor folyóágakkal sűrűn átszőtt deltatorkolat alakul ki. Ha ellenben az árapály szintkülönbsége nagy és képes minden hordalékot elszállítani, akkor a folyó mentén a tenger messze benyúlik a szárazföldre, és tölcsértorkolat keletkezik.

Forrás: ELTE

A felvétel feliratok nélkül

A La Plata-öböl (a Paraná mellett ide ömlik Uruguay folyó is, mely az azonos nevű állam és Argentína határa) alakja tölcsérre enged következtetni. A folyó a nyílt óceánba ömlik, ahol az árapály valóban jelentős. De a Paraná sok hordalékot hoz - hogy milyen sokat, azt az alább bemutatandó részletek és a La Plata sárgás elszíneződése is jelzik. Az öböl csúcsánál így kialakul egy kicsi, de jellegzetes delta. Sőt, ahogy a folyó a torkolat előtti sík részre ér, egy szinte egyedülálló "elő-delta" is látható.

Forrás: ELTE

Az öböl partján két fővárost is találunk: délnyugaton az argentin Buenos Aires, keleten pedig az uruguayi Montevideo épült ide. A nagyított képen jól látszik, hogy az öböl felső részére érkező folyók hordaléka sárgára festi a vizet. A kép északnyugati (bal felső) sarkában látszik a Paraná deltája, az északról érkező, kis tölcsértorkolatú (kevesebb hordalékot hozó) Uruguay folyóval.

Forrás: ELTE

Feljebb, Rosario városa környékén az elő-deltát láthatjuk (második nagyított kép). A folyó főágának sárga színe a hordaléktelítettséget mutatja. A folyó alakja jellegzetes: az alig megkülönböztethető főág mellett mellékágak kuszasága uralja. Ezt fonatos medertípusnak nevezzük, és akkor alakul ki, ha a síkvidékre érő nagy sodrású folyó még sok hordalékot, jellemzően kavicsot szállít. (A Duna szigetközi szakasza is ilyen volt a bősi vízlépcső építése előtt.) Rosario és a torkolat közt is az a helyzet, hogy a nagyon bővízű folyó igen sík területre fut, ahol azonnal lerakja hordalékát, amelynek csak a maradéka jut el a tengerig.

A TERRA műhold MODIS-rendszerének felvétele április 12-én készült.

Timár Gábor - Kern Anikó (ELTE)