A Márvány-tenger két másik tengert - a Fekete- és az Égei-tengert - köti össze, s egyben két kontinens, Európa és Ázsia határát képezi. A Közel-Kelet és Európa közötti megkerülhetetlen földrajzi helyzete miatt a térség számos történelmi esemény helyszíne az ókortól napjainkig.

A kis beltengert, Európa egyik legkisebb tengerét két szűk szoros kapcsolja a szomszédos vízfelületekhez. A Dardanellák délnyugaton az Égei-, míg a még keskenyebb Boszporusz északon a Fekete-tengerhez kapcsolja a Márvány-tengert (törökül: Marmara Denizi). A Fekete-tengernek ráadásul ez az egyetlen vízi kapcsolata a világtengerrel. Az ókori görög világból ebbe az irányba folyó gabonakereskedelem kapcsán gazdagodott meg Trója városa, amely a Dardanellák bejárata közelében épült, és e kereskedelmi utak kiváló őrzőpontja lett.

Az 1300-1400-as években ért ide a török terjeszkedés Kisázsia irányából. Konstantinápoly, a későbbi Sztambul, illetve Isztambul 1453-as török bevétele nyitotta meg az utat a muzulmán hadak európai előrenyomulása előtt. Bár a törökök európai területe a majd 100 évvel ezelőtti Balkán-háborúk nyomán néhány megyényire fogyott, megtartották azt a Drinápolyt (Edirne), ahol a történelemben talán a legtöbb ütközet történt. A Márvány-tenger északi partján találjuk Rodostót (Tekirdag), a Rákóczi-szabadságharc vezetőinek száműzetési helyét.

Forrás: ELTE

A Fekete-tenger egyetlen kijáratának megszerzése a XIX. századtól az első világháborúig az egyik legfontosabb orosz hadicél volt. 1915-ben az angolok kíséreltek meg partraszállást Gallipoli (Gelibolu) közelében azzal a céllal, hogy a háborúból kiválásra kényszerítsék a központi hatalmak oldalán harcban álló Török Birodalmat. Az akció sikertelenül alakult, Törökország a háború végéig, sőt, Kemal Atatürk vezetésével azon túl is harcban állt, azóta viszont minden konfliktusban semleges maradt. A térségben említésre méltó hely még a keleti Izmít, az 1999-es nagy földrengés epicentruma.

Forrás: ELTE

A TERRA műhold MODIS-rendszerének felvételét április 21-én rögzítettük az ELTE műholdvevő állomásán.

Timár Gábor - Kern Anikó (ELTE)

Tavaly ilyenkor: Áradás Romániában