A világ legnagyobb folyói, köztük a Nílus, a Jangce, a Gangesz, valamint a Duna, az emberi tevékenység következtében katasztrofális összeomlás előtt állnak. A víz pazarlása és a folyók nem megfelelő védelme ökoszisztémákat rombol le és veszélyezteti a folyó mellett élő emberek megélhetését is - legalábbis ezt állítja a WWF legújabb, több mint ötvenoldalas jelentése.

A világ fő folyói veszélyben című beszámolóban a nemzetközi természetvédelmi szervezet azt a tíz legjelentősebb folyót vette fel a listára, amely - saját vizsgálatai szerint - az emberi tevékenység (a klímaváltozás, a gátépítések és a szennyezések) következtében már súlyosan károsodott, vagy a legveszélyeztetettebb ebből a szempontból. A listán szereplő folyók közül öt - a Jangce, a Mekong, a Salween, a Gangesz és az Indus - Ázsiában található. Szerepel a jelentésben még a Duna, az amerikai La Plata, a Rio Grande, illetve a Rio Bravo, az afrikai Nílus és a Viktória-tó, valamint az ausztráliai Murray-Darling.

"A jelentésben szereplő valamennyi folyó azt az édesvizeket érintő krízist jelképezi, amelyre évek óta próbáljuk felhívni a figyelmet" - mondja a WWF Édesvizekért Program igazgatója, Jamie Pittock. "Többé nem hihetjük, hogy a víz örökké a rendelkezésünkre áll majd. Ahogyan a klímaváltozás nagy nehezen magára vonhatta a politikai és üzleti körök figyelmét, úgy szeretnénk mi is elérni, hogy a világ vezetői végre komolyan vegyék azokat a veszélyeket, amelyekkel az édesvizek szembenéznek" - vallja Pittock.

Az édesvizek környezetében a legnagyobb a kihalással fenyegetett fajok aránya - áll a jelentésben. Az elmúlt évtizedekben a mintegy 10 000 édesvízi fajnak körülbelül 20 százaléka vagy kipusztult, vagy a kihalás szélére jutott. A szervezet szerint a halászat és a vizek szabályozása mára túljutott a jövőben fenntartható mértéken. Az édesvizek környezetének fizikai megváltoztatása, az életterületek elvesztése, illetve romlása, a vízlecsapolások, a területek túlzott művelése, valamint a szennyezés és az invazív fajok betelepítése mind-mind fenyegetik bolygónk édesvíz-ökoszisztémáját és a hozzá kapcsolódó természeti erőforrásokat. Bár az édesvízi fajok sokszínűségének fenntartására és az általuk biztosított árukra, termékekre és szolgáltatásokra vonatkozóan már érzékelhető egyfajta fokozódó érdeklődés, folytonosan növekszik az igény magára a vízre is. Éppen ezért válik egyre égetőbbé megtalálni a megoldást az édesvízi ökoszisztéma fenntartására a már kialakult rendszerek továbbfejlesztésével.

A WWF azt is elemzi, hogy a veszélyeztetett folyók állapota hogyan bizonytalaníthatja el az emberek megélhetését is, hiszen a folyómedrek nem csupán vízforrásként szolgálnak. Lehetőséget adnak még elektromos áram termelésére és a szállításra is, de teret nyújtanak a pihenésre, szolgálják a turizmust és általa ezrek megélhetését. Rendkívül hasznos a gyakran kiszámíthatatlan árvíz-aszály váltakozása, a folyó hordalékának lerakódása és a tápanyagok megőrzése. Ugyanez a gazdagság - elsősorban a fejlődő országok vízparti közösségei számára - nélkülözhetetlen forrása a tápláléknak és a megélhetésnek.