E heti műholdfelvételünk helyszíne a déli kontinens egyik legkietlenebb és legritkábban lakott partvidéke, illetve a közeli, sivatagi területek. Ausztrália nyugati és északi tartományainak határvidéke ez, ahol az alig lakott partokon néhány különlegesen szép folyótorkolat, a sivatagban pedig szemkápráztató egyedi formák vonzzák a műholdképen bolyongó tekintetet.

Ausztrália ezen partjait az Indiai-óceán, északon pedig annak egy melléktengere, az Afarura-tenger mossa. A lenti képen északnyugaton az indonéz szigetvilág egy részét látjuk; a függetlenségi harcairól elhíresült Timor szigetét nagyrészt elfedik az errefelé igen gyakori zivatarfelhők. A kontinens felső csúcsán találjuk az északi tartomány fővárosát, Port Darwint, a szárazföld belsejében pedig a Nagy-Homoksivatagot, és a kapcsolódó száraz vidékeket.

Forrás: ELTE

A felvétel feliratozás nélkül

Három kinagyított területünk közül a legészakibb a Victoria-folyó torkolatvidéke. Különlegességét az árapályövben mozgó nagy mennyiségű, sárszínű iszap adja, miközben maga a folyó - száraz területről érkezvén - valójában alacsony vízhozamú.

Forrás: ELTE

Hasonló a nyugatabbra található Fitzroy-torkolat jellege is: a kis hozamú folyó látványos deltáját az erős árapály formálta. Az iszapon itt kivirágzott a fitoplankton, zöldes-türkizes színt adva a hullámoknak. A kép közepén, a félsziget csúcsánál láthatók a Buccaneer-szigetek, amelyek nevüket egy holland kalózhajó-típusról nyerték.

Forrás: ELTE

A sivatag belsejében egy egykori, meanderező folyó maradványait találjuk. A hatalmas, 100 kilométer méretű kanyarulatok mélyén néhány sóstó hirdeti a hajdani víz nyomát, a fehér mélyedésekben sórétegek bújnak meg. A területen nagyjából kelet-nyugati irányban végighúzódó barázdák a szélerózió nyomai, és az uralkodó szélirányt jelzik.

Forrás: ELTE

A TERRA műhold MODIS-rendszerének felvétele április 18-án készült.

A világ sivatagaiTimár Gábor - Kern Anikó (ELTE)