Megkerestünk egy magyar fiút, aki élete legjobb döntésének tartja, hogy részt vett egy kínai őssejtkezelésen. A terápiát végző kórháztól azonban többszöri megkeresésünkre sem kaptunk érdemi orvosi információkat. Furcsa, etikailag is kényes helyzet alakult ki mára az őssejtek alkalmazásával kapcsolatban: miközben nyugaton még alig néhány betegségben kezdték meg óvatos kipróbálásukat, tőlünk keletre már több ezer ágyon kezelnek velük számos betegséget. De miért nem közlik az eredményeket?

A pekingi Tiantan Puhua idegsebészeti kórházban sikeresen kezeltek őssejtbeültetéssel egy 19 éves magyar fiatalembert. Bocskai Gábor koraszülöttként jött a világra, és hat hónappal születése után agysérülést diagnosztizáltak nála az orvosok. A kórház közzétette a kezelés részletes angol nyelvű leírását a www.stemcellschina.com című internetes honlapon. A honlapon közölt, szerkesztetlen videofelvételek, amelyek a kezelés előtt és után készültek, szembeötlő javulást mutatnak Gábor állapotában - áll az MTI által kiadott hírben.

Megpróbáltunk részletesen utánanézni az eset orvosi hátterének, szakmai közlemények után kutatva a fent említett honlapon. Sajnos azonban - az MTI hírével ellentétben - nem találtunk részletes információkat a kezelésről. Csupán annyi szerepel, hogy a 2006. augusztus 30-án megkezdett terápia négy, idegi őssejteket tartalmazó injekcióból állt, továbbá hogy Gábor olyan kezelést is kapott, ami elősegítette az őssejtek "aktiválódását" és osztódását ("TREATMENT: 4 Injections of neural stem cells + Self stem cell activation and proliferation therapy").

Megkerestük Bocskai Gábort, aki elmondta, hogy először az egyik tévécsatorna adásában hallott a Kínában zajló őssejtkezelésekről még 2006 elején, majd az interneten gyorsan talált további információkat. Emailjére azonnal válaszoltak, és akár egy hónapon belül megkezdődhetett volna a terápia. A tanév vége után utazott ki szüleivel, és az előzetes vizsgálatok után 2006. augusztus 30-án megkapta az első injekciót, amellyel embrionális eredetű idegi őssejteket juttattak a gerincvelői folyadékba. Ezt további három injekció (az utolsó októberben) és egyéb kezelések követték, és október végén hazatért Magyarországra. A kezelés alatt édesanyja és édesapja felváltva voltak kint vele.

Arra a kérdésünkre, nem félt-e a kezelés újszerűségétől, illetve attól, hogy a nyugati orvostudományban az ilyen kezeléseket még nem kezdték el, Gábor elmondta: több hónapos egyéni kutatómunkával győződött meg arról, hogy ezt meg kell kísérelnie, és ez élete eddigi legjobb döntésének bizonyult. "Az életem minőségének javulása megéri az esetleges kockázatot. Nagyon gyorsan jöttek az eredmények, és megrendítő volt, ahogy egyre szabadabb lettem. Szeretnék visszamenni újabb kezelésekre is" - mondta.

Gábor nagyon elismerően beszélt a kínai kórházi körülményekről és az orvosok, ápolók munkájáról. Elmondta, hogy nagyon sok szélütéses beteget látott, akiknek szintén javul az állapota. Tudomása szerint ő volt az első felnőtt, ebben a sérülésben szenvedő páciens, aki őssejtkezelést kapott. A gyors reakció a kínai orvosokat is meglepte. Arról azonban ő sem rendelkezik információval, hogy a kórház miért nem publikálja széles körben ezeket az eredményeket.

Nincsenek részletes kínai orvosi adatok

Megkerestük emailben a stemcellscina.com szerkesztőit, akik órákon belül válaszolva megígérték, hogy összekötnek bennünket a kezelést végző Tiantan Puhua kórház orvosaival. Második levélváltásunk eredményeképpen a kért részletes kezelési leírás helyett három orvos szakmai önéletrajzát kaptuk meg, továbbá egy olyan oldal címét, ahol már valamivel többet megtudtunk a kezelésről (például azt, hogy a beteg saját őssejtjeit aktiválták valamilyen anyagokkal), ám csak általánosságban. Az oldal gyakorlatilag egy általános betegtájékoztató, ahol az viszont kiderül, hogyan lehet jelentkezni, és mennyibe kerül az eljárás (két hónapi kezelés az injekciókkal több mint 6 millió forint).

Ezután egy részletes kérdéssort küldtünk el, melyben többek között arról érdeklődtünk, hogy pontosan milyen típusú sejteket kapott Gábor, a sejteket a bejuttatás előtt módosították-e valamivel, milyen előzetes állatkísérletek állnak legközelebb a kezelés protokolljához, és hogy tervezik-e szakmai folyóiratban közölni az eredményeket, illetve esetleg közölték-e már ezeket.

A kínai szakemberek újabb válaszlevele alapján a sejtbeültetés módját, illetve a beültetett sejtek mennyiségét és mivoltát illetően ugyan megtudtunk részleteket, azok viszont nehezen értelmezhetőek a kezelést megalapozó alapkísérletek hiányában. (Hogyan is lehetne kísérletes háttere egy olyan kezelésnek, amelyhez a válasz alapján emberi embriókból származó sejtek szükségesek?) Kérdésünkre, hogy milyen állat- és egyéb kísérletek alapján remélhető a beavatkozás sikere, kitérő választ adtak, illetve elhárították a kérdést. Arra a kérdésre pedig, hogy született-e már tudományos igényű (tehát ellenőrizhető) közlemény, orvosi esettanulmány a témában, egy kínai oldalra irányítottak. Az oldal azonban nem tartalmazott - nyugati értelemben véve - tudományos igényű cikket.

Kérésünkre két hazai (neve elhallgatását kérő) sejtbiológus is tüzetesen átvizsgálta a fent említett kínai honlapot, és máshol sem talált olyan tartalmat, amely az őssejtkezelésekkel kapcsolatos szakmai közleményeket vagy az ezekre való utalásokat, esetleg kivonatokat tartalmazta volna. Egybehangzó véleményük szerint egyetlen tudományos hivatkozás sincs, hanem főleg a betegek, kezelésen átesettek (hozzátartozóik) személyes élményeire apellálnak. A betegek között több magyar is van, de sehol nem találni olyan leírásokat, leleteket, ami mondjuk egy hazai orvost is meggyőzhetne. Az egyik hivatkozás mögött elvileg publikációs listát találhatnánk, de csak egy pár soros sima (nem linkelt) szöveg jön be kínai nyelven.

Elsietett kezelések keleten, vagy túlzott óvatoskodás nyugaton?

A nyugati, bizonyítékokon alapuló (evidence based) orvostudomány még nem kezdte meg az idegrendszeri betegségek őssejtekkel való kezelésének klinikai próbáit (sem), mert az előzetes kutatások alapján még számos alapvető kérdés megválaszolatlan. Például: a finoman strukturált, precízen összehangolt idegszövetben (ahol egyébként is nagyon kevés a sejtek közötti tér), hosszú távon nem okozhatnak-e az eredetinél is nagyobb bajt az ott "átcsörtető" őssejtek? Egyáltalán képesek-e beépülni? Egyáltalán szükséges-e a beépülésük, vagy elég, ha csak a szervezet saját regenerációs folyamatait aktiválják valamilyen általunk még ismeretlen módon? E nyitott kérdések megválaszolása további kutatásokat igényel, és a nyugati orvosi etika szabályai szerint csak utána szabad megkezdeni az emberi alkalmazás kipróbálását.

Idegi őssejtek

Igen valószínű, hogy a fenti kérdésekre Kínában sem tudják a válaszokat (a nemzetközi szaksajtóban nem jelentek meg ilyen cikkek), mégis egyre nagyobb mennyiségben ültetnek be különféle őssejteket több ezer betegágyat üzemeltető "őssejtcentrumokban". A Tiantan Puhua kórház például a honlapon olvasható információk szerint a legnagyobb idegsebészeti kórház Ázsiában, ahol több mint 4000 beavatkozást hajtanak végre évente. A honlap és a fent említett levélváltás információi alapján a kórházban már több mint 200 beteget kezeltek őssejt-aktivációs terápiával és őssejtekkel, köztük agyérkatasztrófában, agytumorban, epliepsziában, szklerózis multiplexben, Parkinson-kórban, sőt autizmusban szenvedőket, továbbá balesetek áldozatait. "Ha embereken is tudnak kísérletezni, akkor biztosan gyorsabban fog haladni a dolog" - mondta az egyik, szintén a neve elhallgatását kérő szakértőnk a jelenségről.

Valóban, a honlapon is a bizonyítékokon alapuló orvostudomány által megkövetelt klinikai próbák teljes hiánya a legfeltűnőbb. A honlap jobb alsó részén megtalált klinikai próbák (Clinical Trials) c. menüpontra kattintva szép listát kapunk ugyan a különféle őssejtkezelésekkel kapcsolatban, de ez félrevezető: ezek egyike sem kínai vizsgálat (a hivatkozási kódok alapján az idegrendszeri betegségekkel kapcsolatos próbákat ellenőriztük a ClinicalTrials.gov c. honlapon, amelyet az USA nemzeti egészségügyi intézete üzemeltet).

Javul Gábor állapota

Sokan mondhatják, hogy mindez nem érdekes, a fő, hogy Gábor (és feltehetően sok más beteg) javul, ami óriási eredmény, számukra és környezetük számára minden vitán felül a legfontosabb. Gábor féléves kora óta részesül különböző intenzív rehabilitációs kezelésekben, amelyek élettani, mozgás- és intellektuális fejlődését szolgálják. Mindezek ellenére korábban sem mozgásban, sem pedig intellektuális tevékenységben nem jutott el az önálló életvitelt lehetővé tevő szintre.

A kínai kezelés után Gábor a koncentrálóképesség tekintetében érzi a legnagyobb javulást. Már a terápiás időszak alatt egyre többet tudott olvasni, az olvasottakat jobban vissza tudta idézni, és javult a kézírása is. A javulást azóta is folyamatosnak érzi: most már 5-6 órát is tud egyfolytában összpontosítani valamire (például a tanulásra), míg a kezelése előtt csak fél-egy órát bírt koncentrálni. Először törzsének és mindkét karjának mozgatása vált könnyebbé, majd - kisebb mértékben ugyan - alsó végtagjaiban is csökkent a kórosan feszült izomtónus. A sportolás is minőségileg változott: sokkal könnyebben és jobban úszik, nemrégiben éppen egy mozgássérültek számára rendezett versenyre utazott Pozsonyba.

Gábor többször is hangsúlyozta, hogy a kezelések alatt és után ő is nagyon keményen dolgozott azért, hogy javuljon az állapota. "Az új sejteket mindenre meg kell még tanítani, ezért a rehabilitáció ugyanolyan fontos" - mondta. Gábor jelenleg programozást tanul egy középiskolában; a távolabbi jövőről egyelőre nem szeretett volna beszélni, először a mostani tanulmányait szeretné befejezni.

Oxigénkezelés

Gábor állapotjavulásában egyébként nagy szerepet játszhat az is, hogy az őssejtkezelésről való hazaérkezése után hiperbár-oxigénkezelést kapott, illetve kap jelenleg is. Az ún. hiperbár oxigenizációs (HBO) terápia során a páciensek 100%-os, orvosi tisztaságú oxigént lélegeznek be megnövekedett nyomás alatt, túlnyomásos kamrában. A kezelés javítja a beteg vagy károsodott szövetek állapotát. "Gábor állapota jelentősen javult: korábban a tolószékből való áthelyezés is csak segítséggel, nagy nehézségek árán ment, most már több métert tud megtenni segédeszközzel, de egyedül. Kényszermozgásai megszűntek, a környezeti zajok - amelyek korábban sokszor megijesztették - ma már normális ingert váltnak ki. Önállósága, aktivitása, ezáltal életminősége jelentősen javult" - mondta az [origo]-nak Dr. Gőbl Anna, a Hiperbár Centrum orvosigazgatója, aki jelenleg Gábort kezeli. A szakember szerint a javulás részben az őssejteknek, részben pedig az oxigénkezelésnek köszönhető.

Ellenőrzött körülmények kellenének

Egyre bizonyosabbnak látszik az is, hogy Kínában (és Oroszországban, Ukrajnában stb.) egyre nagyobb tapasztalat gyűlik össze az őssejtek emberi alkalmazásával kapcsolatban. Nem tudjuk azonban, hogy valójában mi történik ezeken a helyeken.

"A világ őssejtkutatói és orvosai minden erőfeszítéssel azon dolgoznak, hogy az évek óta végzett kísérletekből minél hamarabb biztonságos gyógyító eljárás születhessen. Néhány, kevésbé szigorúan szabályozott országban azonban egyelőre sokkal inkább bizonytalan emberkísérletekről van szó" - mondta a közelmúltban Dr. Regéczy Nóra, az Országos Gyógyintézeti Központ köldökzsinórvér-őssejtbankjának vezetője az [origo] vendégszobájában.

"Nagyon fontos lenne, hogy a humán beültetések kellően ellenőrzött körülmények között történjenek, és pontosan megismerhetőek legyenek a módszerek és a beültetett sejtek. Éppen ez a Kínában, Oroszországban és még ki tudja hol zajló emberi őssejtbeültetéses kísérletek legnagyobb hiányossága: nem lehet tudni, hogy pontosan milyen sejteket ültetnek be, milyen módszerrel, és hogy hány sikertelen próbálkozásra jut egy, a kirakatba állított csodálatos gyógyulás - mondta Madarász Emília, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének szakembere korábban az [origo]-nak.

Bocskai Gábor a pozsonyi úszóversenyen, élete első nemzetközi versenyén egy aranyérmet és két második helyet szerzett.

Simon Tamás

Ha szeretné elmondai a véleményét, kérjük, írjon a science@origo.hu címre!