Kína, a Föld legnépesebb országa és az utóbbi időszakban a legdinamikusabban növekvő gazdasága immár a globális légszennyezés egyik fontos tényezőjévé vált. Ahol sokmillió ember lassan, vagy nem is olyan lassan bicikliről autóba ül, ott ennek hatásai már műholdképen is látszanak.

Az utóbbi időszakban, amikor Kína északkeleti részéről felhőtlen műholdkép készül, a mostanihoz hasonló látvány fogadja a képek nézőit: a Sárga-folyó medencéje felől és Peking irányából Japán felé tartó több mint kétezer kilométer hosszú és kétszáz kilométer széles por- és füstáramlat jellegzetes képe alig változik. Annyit hozzá kell tennünk: van ebben az áramlásban természetes elem is, Kína nyugati sivatagainak porát is szállítja a nyugati szél, miközben Kína legsűrűbben lakott, legnépesebb részei a füst- és porzászló forrásától délre, Sanghaj irányába folytatódnak.

Forrás: ELTE

A felvétel feliratozott változata

A Jangce óriási hordaléktömege, amely sárgásbarnára festi a Sárga-tenger és a Kelet-kínai-tenger egy részének hullámait, természetesnek is tekinthető, azonban ez is következménye a vízgyűjtő egy részén zajló igen intenzív mezőgazdasági tevékenységnek. (A Sárga-tenger régóta meglevő neve arra utal, hogy a folyamat, ahogy a kiterjedt mezőgazdasági termelés is, régóta, évszázadok, esetleg évezredek óta tart.) A Jangce torkolati szakaszának sáros vizét, a környék rizsföldjeinek zöldjét és az ország legnagyobb, tízmilliós városa, Sanghaj térségét eredeti felbontásban is bemutatjuk.

Forrás: ELTE

A Terra műhold MODIS-rendszerének felvétele május 8-án készült.

Timár Gábor - Kern Anikó (ELTE)