Emberszabásúak kiirtásával fenyeget egy kongói fegyveres csoport

2007.05.23. 9:23

A kongói Virunga Nemzeti Park hegyi gorilláinak kiirtásával fenyegetőzik a Mai Mai nevű helyi milícia, amelynek tagjai május 20-án hajnalban megtámadták a rezervátumot és megöltek egy vadőrt, hármat pedig megsebesítettek. A hegyi gorillák a különösen veszélyeztetett fajok közé tartoznak - csupán 700 maradt belőlük.

"Őreink és a Virunga vadállományát védő természetvédelmi illetékeseink nem provokálták ki a támadást. A Mai Mai azzal fenyegetőzik, hogy ha visszavágunk, kiirtják a környék gorilláit is" - mondta a nemzeti park igazgatója.

Illetékesek beszámolói szerint a fegyveresek kifosztották a parki felügyelőség és a turisták három táborát, fegyvereket és távközlései eszközöket vittek el. A támadás során túszul ejtettek 13 vadőrt, őket később szabadon engedték.

Forrás: EPA/Ricky Gare

A Kongói Demokratikus Köztársaságban 1998 és 2003 között dúló polgárháború vége óta is rendszeresek az összecsapások Észak-Kivu tartományban a különféle fegyveres csoportok között, amelyek falvakat támadnak meg, s a lakosságot rettegésben tartják. Nemegyszer védett állatokat is támadás ér. A vadvédelmi szakemberek azzal vádolják a Mai Mai fegyvereseit, hogy 2006 őszén gépfegyverekkel több száz vízilovat öltek meg az Edward-tó déli partjainál.
 
Az UNESCO 1994-ben a világörökség kiemelt, veszélyeztetett részévé nyilvánította az afrikai kontinens legrégebbi természetvédelmi területeként számon tartott Virungát, miután a szomszédos Ruandában folyó polgárháború miatt milliós menekültáradat érkezett a térségbe. A megfékezhetetlen illegális fakivágások és orvvadászat különösen a park azon részét sújtják, amely a két ország közti mentén fekszik 650 kilométer hosszan.

A 790 ezer hektár kiterjedésű Virunga Nemzeti Park területén változatos élőhelyeket találunk a tropikus mocsaraktól a füves síkságon át az 5000 méteres magasságban fekvő Ruwenzori-hegyek havas csúcsaiig.

A világon csupán 700 hegyi gorilla él, ebből több mint 150 a Virunga Nemzeti Parkban.

Korábban:

Tojást raknak a világ legnagyobb teknősei

A Föld, ahogy sohasem látjuk

Fehér delfint láttak Hongkongnál

[origo]/MTI