Amerika keleti partvidékére, az Egyesült Államok és Kanada határára, az Atlanti-óceán és a Nagy-tavak közti területre látogatunk heti műholdképünkön.

A Nagy-tavak két keleti tagja, a (kép nyugati vége által félbevágott) Erie- és az Ontario-tó látható a kép északi részén, az északnyugati sarokban még a Felső-tó sarka is feltűnik. Vizüket a Szent Lőrinc-folyó vezeti le az óceánba.

Forrás: ELTE

Hol mennydörög a Niagara? Keresse meg a felvétel nagyobb, feliratozott változatán!

Az Erie- és az Ontario-tavak szintje közt jelentős a különbség, az előbbi van magasabban. Ezen a tereplépcsőn Buffalo városától északra a Niagara-vízesésen (lásd alsó, nagyított kép) zúdul le a víz.

Forrás: ELTE

Délebbre az Appalache-hegység keleti nyúlványai lógnak be képünk területére. Következő nagyításunkon a különleges szerkezetű, a földtörténeti óidőből származó hegység pennsylvaniai részét, a Susquehanna-folyó áttörését láthatjuk.

Forrás: ELTE

Az Egyesült Államok keleti partvidékén találjuk az ország legnagyobb városát, New Yorkot, és délebbre, már a felhősáv szélén a szövetségi fővárost, Washingtont. New York államnak nem is a hasonló nevű város, hanem az északabbra, a Hudson folyó völgyében fekvő, kisebb Albany a székhelye. A nagyvárosok, különösen New York szürkés-világosbarna foltja jól felismerhető a képen.

Forrás: ELTE

A Terra műhold MODIS-rendszerének felvétele május 8-án készült.

Nagyvárosok az űrbőlTimár Gábor - Kern Anikó (ELTE)