Újra elkészült Noé bárkája

2007.06.07. 8:07

A Greenpeace aktivistái transzparensekkel hívták fel a figyelmet a klímaváltozás veszélyeire Törökországban az Ararát hegyén, Noé bárkájának nemrégiben elkészült rekonstrukciója előtt.

Az egykori bárka kicsinyített másának felépítésével a környezetvédelmi szervezet egy második özönvíz veszélyére akarja felhívni a figyelmet ott, ahol a Biblia szerint az özönvíz végén Noé bárkája partot ért: az Ararát hegyén.

Forrás: EPA

"Mentsük meg a klímát, most!" - hirdetik a különböző nyelven írt transzparensek

Noé bárkáját május 31-én adták át a terület török kormányzójának és a Török Hegymászók Egyesületének. A hajó fából készült, 10 méter hosszú, 4 méter széles, 4 méter magas, és két és félezer méteres magasságban helyezték el (az eredeti a Biblia szerint 137 méter hosszú és 22 méter széles volt). Az építmény átadását szándékosan a németországi Rostockban június 6-án megkezdődött G8-csúcstalálkozó kezdetére időzítették. A hajó a későbbiekben hegyi menedékházként működik majd.

Forrás: EPA

Noé bárkájának roncsait sokan keresték már sokfelé. A hagyomány szerint a törökországi Ararat csúcsa rejtheti, ám az Ararát valójában a hegyen túl egy hegylánc neve is, amely száz kilométeren át húzódik - egyesek szerint a maradványokat ezért nem is itt, Törökországban, hanem Iránban kell keresni.