Az utóbbi napokban, sőt hetekben különösen instabil a légkör hazánk térségében. Annak dacára, hogy a zivatarok általában késő délutánra alakulnak ki, mostanában a nap bármely szakában találkozhatunk ezzel az időjárási eseménnyel, sokszor naponta többször is. Június 6-án, szerdán is több zivatar érte el a fővárost, ezek közül az egyik éppen az Aqua műhold áthaladásának idejére esett, így arról szép felbontású képet tudunk mutatni.

A valós színes MODIS-képek olyan színekben mutatják a felszínt és a felhőzetet, mint ahogy azt a 700 kilométer magasságban haladó műhold helyén levő emberi megfigyelő láthatná (a Nemzetközi Űrállomás, amelyen nemrég Simonyi Károly is utazott, ennél lényegesen alacsonyabban, körülbelül 400 km-es magasságban kering). Ezeken a képeken a zivatarfelhők tömör fehér tömbökként jelentkeznek. Megfigyelhetjük, hogy 14 óra után, a kép készítésekor nemcsak a fővárosban és attól északra volt ilyen felhőtömb és zivatartevékenység, hanem Szolnok térségében, a Dél-Alföldön és a Felvidéken is.

Forrás: ELTE

A zivatarok rajzolata a következő órákban jelentősen átalakult; a dél-alföldi és a szolnoki tömb egyesült, majd a főváros térségében újból kialakult cellával egyesülve zivatarláncot hozott létre, amely 16 óra körül Budapesten ismét villámlással-mennydörgéssel járó erős záport okozott.

Forrás: ELTE

Az Aqua műhold MODIS-rendszerének felvételét június 6-án, budapesti idő szerint 14 óra után rögzítettük az ELTE műholdvevő állomásán.

Timár Gábor - Molnár Gábor (ELTE)