A G8 csúcs idején, a tárgyalt klímaváltozási kérdések fontosságának demonstrálására felépítették az Ararát hegyén Noé bárkájának mását. Lássuk, hol is van a bibliai tájak legmagasabb hegye, az 5000 méter fölé emelkedő Ararát, ahol az Ószövetség szerint Noé bárkája megfeneklett az özönvíz apadásakor.

Ázsiában, a Kaukázustól délre, a Kaszpi-tengertől nyugatra járunk. A bibliai idők óta is mozgalmas térség 250 négyzetkilométeres darabját mutatja be műholdfelvételünk. A kép nyugati részén Törökországot találjuk, északon Örményország, délkeleten a perzsák földje, Irán terül el. Keletről Azerbajdzsán is képünk területére lóg. Államuk ugyan pillanatnyilag nincs, de mindenképp meg kell említeni az errefelé nagy számban élő kurdokat is.

A kép közepén található havas csúcsú Ararát (törökül Agri Dagi) egyike az Eurázsiai-hegységrendszer e szakaszára jellemző hatalmas rétegvulkánoknak. Képünkön ez a legmagasabb, de 4000 méter fölé emelkedik északon az Aragats, a Van-tó mellett pedig a Süphan is, és 3500 méteres az Araráttól délre, a műholdképen is észrevehető, látványos kráterrel koronázott Tendürek is.

Forrás: [origo]

Az Ararát, annak ellenére, hogy Törökországban található, az örmények szent hegye. A hegytől északra, az Araks folyó örmény partján van is egy hasonló nevű, kicsi, alig harmincezer lakosú városka. Az örmények milliós fővárosa, Jereván, a hegytől északra található, ám innen is jól látható az Ararát havas csúcsa. Képünk dél-nyugati és észak-keleti sarkában a térség két nagy tava, a Van és a Szevan látható, előbbinek a hullámok borzolta víztükrét a Nap világítja meg.

Forrás: [origo]

A Terra műhold MODIS-rendszerének felvételét június 12-én rögzítettük az ELTE műholdvevő állomásán.

Timár Gábor - Kern Anikó (ELTE)