Régi képek a Holdról - a hét asztrofotója

Vágólapra másolva!
Az emberes holdexpedíciók során készített fotók nagy felbontású változatait elérhetővé teszik az interneten.
Vágólapra másolva!

Az amerikai emberes holdprogram során számos rendkívül jó felbontású kép született kísérőnkről, részben a speciálisan erre a célra módosított Haselblad kamerával. A fotókat később a Johnson Űrközpontban kezelték, és néhány példányban le is másolták - de mivel klasszikus emulzióra készültek, a nagyközönség számára nem volt elérhető eredeti változatuk.

Ezentúl azonban bárki szabadon hozzáférhet a képek eredeti, maximális felbontású változataihoz az interneten keresztül. A Johnson Űrközpont és az Arizona Egyetem közös programjában megkezdték a fotók eredetijének digitalizálását.

Az eredeti felvételek a máig elérhető legrészletesebb képek kísérőnkről, néhol a Hold körüli pályáról készült fotókon is méteres részletek láthatók. A scanneléssel gyártott 14 bites kódolású digitális változat a szürke szín 16 ezer árnyalatának megörökítésére képes.

A digitalizált változatok tehát tökéletesen megőrzik az információkat, néhol még az eredeti emulzió szemcséi is kivehetők rajtuk. Az eredeti filmeket eddig mélyhűtött állapotban tárolták, hogy minőségük ne romoljon.

A felvételek nem csupán a nagyközönség, de sok kutató számára is értékesek, hiszen a szakemberek többsége csak másolatokkal dolgozott. Mivel egy-egy felvétel teljes nagyságban 1,3 gigabyte méretű, a felhasználók számára egy Flash alapú nagyítási funkció biztosítja, hogy a maximális felbontást élvezve egy átlagos böngészővel is barangolhassanak a holdi tájakon. Akik pedig nem sajnálják a tárhelyüket, azok az eredeti változatot vagy azok lekicsinyített verzióit is letölthetik.

Forrás: NASA, ASU

Az egyik felvétel (fent) és részletes változata (lent). A kép nagyítható verziója az Arizonai Egyetem honlapján érhető el (NASA, ASU)

Az összes, közel 36 ezer felvétel digitalizálása és online elérhetővé tétele mintegy három évet vesz majd igénybe. Az eddig feltöltött képek nagyítható változatai az alábbi honlapon érhetők el.

Kereszturi Ákos