Megmenekülhetnek a bükkábrányi megkövült fatörzsek

Vágólapra másolva!
Megpróbálják elszállítani és konzerválni a Bükkábrányban felszínre került famatuzsálemeket. A törzsekre egyébként rövid időn belül a teljes megsemmisülés várna. Ha a művelet sikeres lesz, a nagyközönség Ipolytarnócon láthatja majd a páratlan leletet.
Vágólapra másolva!

Mint arról korábban részletesen beszámoltunk, rendkívüli ősmaradványok kerültek felszínre a bükkábrányi lignitbányában: 15 darab, több millió évvel ezelőtt élt mocsárciprus törzsére bukkantak a bányászok.

A különleges maradványok megmentése a szakemberek számára első látásra szinte lehetetlen feladatnak tűnt, a sejtfalakat szilárdító, rugalmas cellulóz ugyanis az évmilliók során a törzsekben nagyrészt lebomlott, csak a plasztikus lignin őrződött meg. A felfedezésük után, a környező homok eltávolítását követően azonnal el is kezdődött a fák kiszáradása.

A felfedezésről szüló híreket követően a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium úgy döntött, hogy a jövő héten megkezdődik a felkészülés a fatörzsek elszállítására. A remélhetőleg sikeres mentést követően a törzseket Ipolytarnócra, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának várhatóan szeptember elejére elkészülő látogatóközpontjába szállítják. Itt a végleges konzerválási megoldás megtalálásáig gondoskodnak a páratlan lelet állagának megőrzéséről is, hogy a nagyközönség megtekinthesse a törzseket - jelentette be Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter.

Forrás: [origo]

Tekintse meg az új leletről készült képgalériánkat!

A szakértők folyamatosan dolgoznak a lehetséges megoldásokon: a fákat a jövő héten megkezdődő elszállításig folyamatosan vízzel itatják át, ezzel is megakadályozva állapotuk további romlását. A szállítás során először két kisebb, már erősen leromlott állapotban lévő törzset próbálnak meg kiemelni és szállítóeszközre helyezni. Ha ez sikeres lesz, valamennyi törzset kiemelik és elszállítják Ipolytarnócra. A látogatóközpontot szeptember elején adják át a nagyközönségnek.

Az Ipolytarnócon elsőként bemutatni tervezett két fatörzset egy kb. 1 méter mély, hatalmas akváriumba állítják, ezzel biztosítva az alsó rész folyamatos vízellátását. A felső rész nedvesítése érdekében folyamatos felülről történő permetező öntözésről gondoskodnak.

A végső, hosszú távú megőrzést lehetővé tevő megoldás az impregnálás lehet, erről azonban csak akkor lehet dönteni, ha sikeresnek bizonyul a meglehetősen nehéz kiemelési és elszállítási munka. A nehézséget a törzsek mérete - a nagyobbak 3 méter átmérőjűek és 10 tonna súlyúak - okozza.

A kutatómunka és a bányaművelés miatt a leletek a helyszínen nem látogathatók. Szakértők szerint bizonyosan lehet számítani arra, hogy újabb törzsek kerülnek elő a környéken.