Képek a kecskeméti repülőnapról

Vágólapra másolva!
Több mint 70 ezer érdeklődő tekintette meg a kecskeméti repülőnap szombati programsorozatát. A IX. Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai bemutatón először repült magyar közönség előtt magyar pilóta a svéd Gripen vadászgépekkel.
Vágólapra másolva!

A kétnapos rendezvénysorozat első napján több mint 70 ezer látogató érkezett a Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Légibázisára. A délelőtti programban kisebb kötelékeket és szóló bemutatókat láthatott a közönség. A nézők közelről is megtekinthették a repülőgépek és helikopterek többségét.

Tekintse meg az [origo] fotógalériáját a gépekről és az eseményekről!

A repülőnapon a svéd Gripen vadászgépekkel először repült magyar közönség előtt magyar pilóta, de különlegességnek számított az is, hogy a NATO légvédelmi rendszerében szolgálatot teljesítő AWACS felderítő repülőgépet először tekinthették meg a földön.

Forrás: [origo], Marton Bálint

A programban 21 ország közel száz repülőeszköze vett részt. Szombaton délután a szerb, a török, a szlovák, a dán és a francia légikötelékek látványos bemutatóit csodálhatták meg a nézők

A nap záróprogramjában egy MiG-29-es vadászgép, egy Bell Cobra helikopter, egy sportrepülőgép a levegőben és egy versenyautó a földön kelt versenyre egymással. A MiG-29-es vadászgépet Pető István dandártábornok, a légibázis parancsnoka vezette Bochkor Gábor rádiós műsorvezetővel a másodpilóta ülésén, a sportrepülőgépet Besenyei Péter műrepülő világbajnok kormányozta, míg a Forma 1-es versenyautó volánjánál Palik László ült.