Az augusztus 20-i viharok az űrből

Vágólapra másolva!
Az idei augusztus 20-án, bár gyökeresen eltérő időjárási helyzetben és kicsit más időzítéssel, de hasonló jellegű zivatarok csaptak le az országra, mint tavaly. A Dunántúlon, a főváros térségében és az Alföld egyes részein rövid ideig tartó rendkívül heves széllökésekkel, özönvízszerű csapadékkal és jéggel érkező viharok ezúttal nem a tüzijáték idején, hanem előtte 3 órával érkeztek. A zivatarok késő este az Északi-középhegységen is átvonultak.
Vágólapra másolva!

A késő délutáni időszakban csak a kisebb felbontású NOAA-műholdak képeiből válogathattunk. Képünk a délután háromnegyed hatkor rögzített állapotot mutatja. Feltűnő, hogy a hazánkat, ebben az időben elsősorban a Dunántúlt elérő viharok egy óriási, Nyugat-Magyarország mellett Csehország nagy részét, Alsó-Ausztriát és Szlovákia nyugati részét elborító viharrendszer részei voltak. A radarfelvételek szerint a felvétel pillanatában e rendszernek pont a magyarországi része volt a legaktívabb. Az Alföld keleti részén, Békéscsaba térségében szintén egy terjedelmes, de az előbbi rendszer mellett eltörpülő cellát láthatunk.

Forrás: Berni Egyetem, NOAA

A felvétel feliratok nélkül, nagyobb méretben

A tavalyi augusztus 20-i vihar a Meteosat műholdfelvételein

Bár a zivatarok a felhőzóna északkeleti oldalán időnként láncba szerveződtek, ez a mostani rendszer jelentősen különbözik a tavalyi augusztus 20-i viharok okozójától. Tavaly ilyenkor egy markáns, északnyugatról érkező hidegfront és előtte kialakult instabilitási vonal ért el bennünket, míg a mostani helyzet az Adriától a Kárpát-medencén át Lengyelországig kialakult instabil legköri állapot következménye volt, amelyben a délelőtti órákban még csak az Adria felett, majd északabbra is elszórt zivatargócok alakultak ki. Délutánra ezek a képen is látható markáns képződménnyé, feltehetően szupercellává szerveződtek, ami aztán az instabil levegőben délnyugatról északkelet felé haladt tovább.

A NOAA-15 műhold AVHRR rendszerének felvétele 2007. augusztus 20-án, budapesti idő szerint 17 óra 40 perckor készült.