Tíz képben a 30 éve száguldó Voyager-űrszondákról

Vágólapra másolva!
Három évtizeddel ezelőtt indult a két amerikai Voyager-űrszonda a Nagy Utazás nevű útra, amelynek keretében hintamanőverek sorozatával sikerült végiglátogatniuk az óriásbolygókat. A ma már legendás űreszközök jelenleg is jól üzemelnek, ezért a szakemberek újabb feladatokat találtak ki a következő évekre. Képes összeállításunk a Voyagerek legfontosabb felfedezéseiről.
Vágólapra másolva!

Elsőként a Voyager-2 startolt 1977. augusztus 20-án, majd társa, a Voyager-1 szeptember 5-én. Jelenleg mindkét űreszköz háromszor messzebb jár tőlünk, mint amekkora távolságra a Plútó van a Naptól. A Voyager-1 15,6 milliárd kilométerével napjainkban a Naptól legtávolabbi emberkéz készítette berendezés, míg a Voyager-2 pillanatnyilag 12,6 milliárd kilométerre van. A két űreszköz rádióüzenetei mintegy fél nap alatt érnek el hozzánk.

A Voyagerek káprázatos felvételei és a rengeteg begyűjtött egyéb adat új világokat tárt fel a külső Naprendszerben, és két nagy programot is megalapozott: az 1990-es évek közepétől a Galileo-űrszonda a Jupiter rendszerét térképezte fel részletesen, jelenleg pedig ugyanilyen munka zajlik a Szaturnusznál, ahol a Cassini-űrszonda kering.

A következőkben tíz képet és tíz jelentős felfedezést mutatunk be az 1980-as évekből, a Voyagerek legnagyobb eredményeire emlékezve.

Forrás: NASA

Fantáziarajz az egyik Voyager-szondáról. A kép nagyméretű változatának letöltése (NASA)