Esőt hozó napfoltok

Vágólapra másolva!
Elképzelhető, hogy sikerült kapcsolatot találni a napfoltciklus és a Kelet-Afrikában lehulló csapadék mennyisége között. Eszerint a leginkább esős évek a napfoltmaximum  környékén, illetve nem sokkal azelőtt jelentkeznek..
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években sok kutatás célozta a naptevékenység és a földi időjárás közötti kapcsolat vizsgálatát. Az egyik elemzés még korábban arra a megállapításra jutott, hogy nem mutatkozik kapcsolat a napfoltok gyakorisága és a Kelet-Afrikában lehulló csapadék mennyisége között.

Curt Stager (Paul Smith's College, New York) és kollégái azonban a vizsgálatot hosszabb időszakra kiterjesztve már kedvezőbb eredményt kaptak. Munkájuk keretében napfoltmegfigyelések adatait egyeztették az egykor mért csapadékhullásokkal.

A vizsgálatot ezúttal olyan időszakokra is kiterjesztették, amikor még nem készültek pontos meteorológiai mérések. Utóbbi esetekben a környéken lévő tavak egykori vízszintjeit az üledékekből rekonstruálták, a vízszintből pedig a térségben lehullott éves csapadékmennyiségre következtettek.

Megfigyeléseik alapján a csapadékban leginkább bővelkedő évek jellemzően egy esztendővel a napfoltmaximum előtt mutatkoztak. A kapcsolat nem mindig jelentkezik erősen, elsősorban 1927. és 1968. között gyenge a korreláció - azonban a közel 100 évet felölelő munkájuk alapján hosszú időskálán egyértelműen létezik.

A Nap-Föld kapcsolatokat vizsgáló szakemberek már régóta sejtik, hogy a naptevékenység és a földi éghajlat, valamint időjárás között sokkal több kapcsolódási pont lehet, mint azt eddig ismerjük. A most azonosított összefüggésre egyelőre nincs pontos magyarázat. Feltehetőleg a Nap energia-kibocsátásának változása és a légköri vízpára körforgása, valamint a kondenzációs magvak és felhőképződés közötti kölcsönhatásban kell keresni a választ.

Az összefüggés okainak kiderítését tovább nehezíti, hogy a napszélben jelentkező eltérések a földi magnetoszférára, ezek keresztül pedig a felsőlégkörre is hatással bírnak. A magasabb légtömegekben lezajló aeroszolképződést tehát befolyásolja a naptevékenység, amely a légkörben lévő apró kondenzációs magvak térbeli eloszlására és gyakoriságára, végső soron pedig a felhőzetre van hatással.

A fenti eredményeknek megfelelően a következő, 2011-2012 környékén esedékes napfoltmaximum idején is bőséges csapadék várható Kelet-Afrikában. Az összefüggés tisztázása az előrejelzések miatt lenne fontos, mivel a nagy esőzések áradásokkal, azok pedig a moszkitók elszaporodásával és az általuk terjesztett fertőző betegségek elterjedésével járhatnak.