Afrikáig ér a görög erdőtüzek füstje - a hét műholdképe

Vágólapra másolva!
A Görögország déli részén tomboló erdőtüzek füstje is nagy kiterjedésű. Műholdképünkön jól látható, amint a Peloponnészoszról indulva a Földközi-tenger teljes középső medencéjét elhomályosítja, délen pedig Afrikáig is eljut.
Vágólapra másolva!

Az űrfelvételeken a lángok nem, de a kiterjedt füst annál inkább látható. A Balkán déli részén a tűz kitörése óta szinte folyamatosan északkeleti szél fúj, délnyugatra sodorva a füstfelhőt, ami így először a Jón-tenger fölé jut, ott szétterül, majd az ott már északnyugati széláramba kerülve jut Afrika, a líbiai partok fölé. Ott kelet felé sodródva Krétától és Rodosztól délre jut a török partokhoz. A fenti széljárás okozza azt, hogy épp a közeli égei szigetvilágba nen kerül füst a Pelopponészosz-félszigetről - ez alábbi, nagyított képünkön is kitűnik.

Forrás: ELTE

A nagyításon az látható, hogy a Pelopponészosz-félsziget nyugati részén egy vonal mentén indul nyugat felé a füst; itt voltak a kép készítésekor a legnagyobb tűzfészkek. Ha az első képre vetünk még egy pillantást, észrevehetjük, hogy nem a görögországi az egyetlen nagy balkáni erdőtűz: Albánia középső részéről is komoly füst indul, elhomályosítva az Adria déli részét, majd hozzáadódik a fent említett füstkörhöz. Az albániai tűzvész is majdnem "görög méretű", ám nem kapott akkora hírverést.

Forrás: ELTE

A Terra műhold MODIS-rendszerének felvétele augusztus 28-án készült.

Az idei nyár