Tudományos és Környezetvédelmi Újságíró Stúdió indul

Vágólapra másolva!
Klímaváltozás, nanotechnológia, genomika, őssejtek, szupravezetés, áltudományok. Ha érdeklődik a modern tudomány és technika iránt és szeretné ezekről közérthetően és hitelesen tájékoztatni a nagyközönséget, jelentkezzen a Tudományos Újságírók Klubja és a MÚOSZ Bálint György Újságíró Akadémiája által közösen indított tudományos és környezetvédelmi újságíróképző stúdióba.
Vágólapra másolva!

A stúdió vezetője Palugyai István (Népszabadság), az Európai Tudományos Újságírók Szövetségének elnöke, tanárai népszerű sajtós, rádiós, tévés szakújságírók. Idén először Vágó István (RTL Klub) is bekapcsolódik a munkába a Szkeptikusok Társaságának képviseletében. Hazánk újságíróképző tanfolyamai között ma ez az egyetlen, ahol az oktatásban a hangsúlyt a tudományra, a környezet- és természetvédelmi ismeretekre és az áltudományok elleni küzdelemre helyezik.

A kurzus során megismerkedhetnek a hallgatók a nap mint nap felvetődő környezeti problémák tudományos hátterével, a sajtóműfajokkal, a tudományos és környezetvédelmi újságírás módszertani alapjaival, valamint azzal, hogy milyen a tényfeltáró újságírás például a környezetvédelemben. Az oktatás tematikájának része az is, hogyan tárható egy adott téma a közvélemény elé. A kihelyezett foglalkozásokon (rádióban, televízióban, napi- és hetilapoknál) a hallgatók ízelítőt kaphatnak abból, hogy a média szakembereinek milyen napi feladatokat kell ellátniuk a szerkesztőségekben. A stúdió elvégzésével a résztvevők alapismereteket szerezhetnek ahhoz, hogyan válhatnak a tudomány és a környezet szakavatott ismeretközlőivé és médiaszakembereivé, és hogyan fejleszthetik kutatómunkájukban, illetve munkahelyükön is kommunikációs képességüket.

Az újságírás e speciális területén különösen kívánatos némi szakmai előképzettség, ezért a tanfolyamra elsősorban, főiskolai, illetve egyetemi hallgatók, illetve már felsőfokú oklevéllel rendelkezők jelentkezését várják.

A tanfolyam 2007 októberétől 2008 márciusáig tart (szerkesztőségi gyakorlattal).
Foglalkozások: heti egy délután 2x2 óra (elméleti és műhelyfoglalkozás); 60 óra elmélet + 20 óra gyakorlat.

Jelentkezési határidő: 2007. szeptember 30.

Információ és jelentkezés: Árkus Éva (MÚOSZ, 1062 Bp., Andrássy út 101.). Telefon: (1) 342 4703; e-mail: [email protected].

A tanfolyam sikeres elvégzéséről a MÚOSZ Bálint György Újságíró Akadémia és a Tudományos Újságírók Klubja közös bizonyítványt ad ki.