Antarctica: egy kiállítás képei a Déli-sarkról

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Sarki Év alkalmából az Antarktisz mindennapjairól nyílt fotókiállítás a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban. A Déli-sark kanadai fotóművészek szemével című kiállításon szeptember 11. és október 5. között Pat és Rosemarie Keough kanadai fotóművész mintegy 80 képe látható a mindössze 950 példányban megjelent Antarctica című képalbum anyagából.
Vágólapra másolva!

A Keough házaspár 1999 és 2001 között fényképezett a déli sarkvidéken, dacolva a zord, olykor emberpróbáló körülményekkel. Képeiken a hófehér kontinens mindennapjai - élővilága, a természet alkotta formák, az emberi beavatkozás nyomai - jelennek meg élénk színekben: a fotográfusok lencsevégre kapták a fehér, kék, rózsaszín, a lila, az arany és a zöld milliónyi árnyalatát.

Rosemarie és Pat Keough fényképészete rendhagyó, képeiken nemcsak a természet összetettségét, hanem annak sebezhetőségét is bemutatják. Művészetük holisztikus látásmódot tükröz: képeiken megtalálható a mindennapi és a különös, a változatlan és a múlandó. Visszatérő témájuk a természet élnivágyása, önmaga megújítása, az örök körforgás. Ilyen például a lemészárolt bálna csontjai közt bukdácsoló kis pingvin, vagy a szintén vadászok által megölt bálna csigolyáján nézelődő rozmárkölyök. A kiállításon a fényképek követik a könyv szerkesztett sorrendjét. A képek egymással párba állíthatóak, a fotókon az élénk színek váltakoznak a tompább árnyalatokkal, néha hirtelen változnak a kontrasztok, míg más fotók különböző megvilágításban bontják ki ugyanazt a témát.

Forrás: Pat & Rosemarie Keough

A húsz éve fotózással és művészeti fényképalbumok készítésével foglalkozó házaspár déli sarkvidéken készített képei eddig 22 rangos nemzetközi elismerést kaptak, köztük a világ legszebb természetfotóiért járó díjat, albumuk megkapta a világ legjobb fotóalbuma és a világ legkiemelkedőbb könyvművészeti remeke díjat. Számos kritikus és tárlatvezető egybehangzó véleménye szerint az Antarctica olyan fényképészeti örökség, amely feltétlenül megőrzendő az utókor számára. Keough-ék az Antarctica könyvből származó tiszta bevételt - eddig 9 millió forintot - a déli sarkvidéken honos albatrosz megmentésére felajánlották föl. A világ 24 albatroszfajából ugyanis 17-et jelenleg a kipusztulás veszélye fenyeget. A kiállított képek cselekvésre és összefogásra ösztönöznek egy fenntartható világ létrehozásában - mondta el a megnyitó meghívott vendége, Márkus Ferenc, a WWF nemzetközi környezetvédő szervezet magyarországi igazgatója.

Forrás: Pat & Rosemarie Keough

A kiállítás aktualitását a márciusban kezdődött és mintegy 60 nemzetet és 55 ezer kutatót felölelő Nemzetközi Sarki Év adja, amelynek keretében, a klímaváltozás jegyében tudományos, kutatói és oktatási programokat szerveznek világszerte a sarkkörök vidékéről. Kanada az északi sarkvidéken végbemenő változásokban különösen érintett ország, ezért kiemelt figyelmet szentel a programsorozatnak.

A kiállítás szeptember 11-től október 5-ig hétköznap 10-20, szombaton 10-16 óra között tekinthető meg. A belépés díjtalan, a kiállítás megtekintéséhez nem szükséges érvényes könyvtári tagság.

Helyszín: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, Kisgaléria (Budapest VIII., Reviczky u. 1.)

Fotó: Hajdú D. András