Első díjat nyert egy magyar középiskolás az EU Fiatal Tudósok Versenyén

Vágólapra másolva!
Az EU Fiatal Tudósok Versenyének 19. nemzetközi döntőjét 2007. szeptember 14. és 19. között rendezték meg Valenciában. A döntőn Spohn Márton, a budapesti Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 18 éves tanulója a három I. díj egyikét nyerte el. Jutalmul részt vehet az idei Nobel-díj-átadási ünnepségen Stockholmban.
Vágólapra másolva!

A 30 ezer, 15-20 év közötti fiatalból kiválasztott 124 pályázó között Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség által a 2006/2007. évben megrendezett 16. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny három első díjas pályázója képviselte. Az európai ifjú tudósok versenye négylépcsős. Az első két fordulót a résztvevő országok bonyolítják, és az itt kiválasztott legjobb 2-3 pályamunkáról a nemzetközi bírálóbizottság előzetesen egy legfeljebb 10 oldalas angol nyelvű leírást kap. Ezt követően a kiválasztottak háromnapos, kiállítással egybekötött prezentáción vesznek részt, ahol a nemzetközi zsűri személyes konzultációk során alakítja ki a végleges sorrendet. Az idei európai döntőre, a negyedik fordulóra 33 országból 81 pályázat készítőit hívták meg.

Forrás: [origo]

A két magyar versenyző a valenciai döntőn

Az első díjat nyert Spohn Márton a "Növények kártevőkkel szembeni önvédelmének vizsgálata" c. pályamunkájával érte el a kimagasló sikert. A növények egy nagy csoportja, de különösen az ajakosvirágúak családjának tagjai képesek bizonyos vegyületek kibocsátásával kártevőiket elriasztani. A díjnyertes kutatómunka kísérletek segítségével mutatta ki ezen jelenség kémiai hátterét. A pályázó az önvédelmi funkciót ellátó vegyületcsalád lehetséges reakcióútjainak vizsgálata céljából kísérleteket végzett, melyek magában foglalták növényi kivonatok kromatográfiás és spektroszkópiai módszerekkel történő vizsgálatát, számítógépes modellszámításokat, valamint szövettani mikroszkópos vizsgálatokat. A számítógépes modellszámítások alapján javaslatokat állított fel az átalakulás különböző közegekben lehetséges reakcióútjaira. Ezeket a kísérleti eredményekkel összevetve egy új elméletet dolgozott ki a furanolabdánok növény általi felszabadításának módjára.
A pályázó által megalkotott elmélet magyarázatot ad arra, hogyan tudja a növény időben koncentráltan felszabadítani önvédelmi vegyületeit, azok lassú termelődése ellenére. A kutatás eredményeinek lehetséges alkalmazási területe a nem környezetterhelő növényvédő szerek fejlesztése.

A másik magyar fiatal, Buza Dániel István (a dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium 15 éves tanulója) "Mozgásminta felismerése számítógép segítségével" c. pályamukájával az Európai Szabadalmi Hivatal legnagyobb elismerését kapta meg különdíjként. A pályamunkát korábban már bemutattuk rovatunkban.

Forrás: [origo]

Buza Dániel István fogadja a gratulációt

A következő, 2007/2008. évi, 17. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt november elején hirdeti meg a Magyar Innovációs Szövetség az Oktatási Minisztériummal közösen.