Az ősz első színei a Kárpátokban - a hét műholdképe

Vágólapra másolva!
Az elmúlt héten már sárgultak a fák, a műhold távlatából azonban még csak a magasabb hegyek gerincén látható az erdők tömeges elszíneződése. Felvételünkön Budapesttől a Tátráig gyönyörködhetünk a lombok kezdődő színkavalkádjában.
Vágólapra másolva!

A déli alföldeken a learatott táblák barnája keveredik a később betakarítandó növények, például a kukorica sárga színével. Az Északi-középhegység és a Felvidék alacsonyabb hegyein az erdők még a nyári sötétzöldet mutatják (nagyobb felbontásban jó szemmel azért észrevehetjük, hogy a Bükk-fennsík már kicsit barnába hajlik). Az igazi sárgulást-vörösödést azonban az 1000 méter fölé emelkedő nagyobb gerinceken láthatjuk; a Magas- és Alacsony-Tátrában, a Polyánán, a Kassától nyugatra és északra magasodó hegyeken; itt a bükkösök színeződnek el, ahogy egyre gyakrabban csípi leveleiket a hajnali dér.

Forrás: ELTE

Nézze meg a felvételt feliratok nélkül, nagyobb méretben!

Az ősz tavaly ilyenkor...

A Magas-Tátra délkeleti lejtőin nagy világosbarna folt éktelenkedik (a képen szaggatott piros vonallal jelölve); ez a csaknem három éve, 2004 novemberében történt híres szélvihar által letarolt fenyveserdők területe, amelyen még alig indult meg a fiatal fák felnövekedése. A sok tíz négyzetkilométeres természetes irtás nagyon jól látható a műholdfelvételen.

A Terra műhold MODIS-felvételét szeptember 25-én rögzítettük az ELTE műholdvevő állomásán.