A világ legnagyobb ugrása

Vágólapra másolva!
Michael Fournier a világ legnagyobb ejtőernyős ugrására készül, 40 kilométeres magasságból. Összeállításunkban rövid interjút olvashatnak a merész franciával, és megismerhetik dr. Szabó Sándor orvos alezredes véleményét arról, hogy egyáltalán túlélhető-e egy ilyen ugrás.
Vágólapra másolva!

Fournier már régóta készülődik a "szuperugrásra", de hol az időjárás szólt közbe, hol a ballon hibásodott meg, hol a pénz fogyott el, így végül rendre elhalasztották a rekordkísérletet. Fournier érdeklődésünkre elmondta, hogy a legközelebbi lehetőség 2008 májusának végén lesz. Az ugrással négy világrekordot is megdöntene egyszerre: a legmagasabbról történő és a leghosszabb ideig tartó szabadesés rekordját, a szabadesés sebességrekordját és az emberes ballonrepülés magasságának rekordját.

A tervek szerint Fournier űrhajós-szkafanderbe öltözve, egy ballon túlnyomásos kabinjában emelkedik fel 40 km-es magasságra. A két és fél órás megpróbáltatás után egy szerkezet nyomástalanítja a kabint, felfújja a védőöltözéket, a pilóta pedig lekapcsolódik a ballonról, kinyitja a kabin ajtaját és... ugrik! A számítások szerint 30 másodperccel a kabin elhagyása után túllép a hangsebességen, 51 másodperccel később pedig eléri maximális sebességét, az 1782 km/h-t. Amint megközelíti az atmoszféra sűrűbb rétegeit, fokozatosan lelassul, majd 1000 méteres magasságban, körülbelül 190 km/h-ás sebességnél kinyitja az ejtőernyőjét, és végül a 6 perc 25 másodperces út végén remélhetőleg szerencsésen földet ér.

A 63 éves Michael Fournier nem tartja magát idősnek az extrém kísérlethez. Szerinte ez tapasztalat és gyakorlat kérdése, ráadásul elmondása szerint tökéletes fizikai és pszichológiai állapotban van. Katonaként, ejtőernyősként már eddig is legalább 8500 ugrást hajtott végre, és legmagasabb, 12 000 méteres ugrását Franciaország rekordjaként tartják számon.

Az eddigi legnagyobb ugrások

Az eddigi szabadesési rekordot jelenleg az oroszok tartják Roger Eugene Andrejev tiszthelyettes 24 483 méteres ugrásával, amit 1962. november 1-jén hajtott végre. Korábban Joseph Kittinger, az USA légierejének pilótája 31 333 méterről végzett el egy ugrást 1960. augusztus 16-án egy tudományos kísérlet keretein belül. Ám mivel egy kis stabilizációs ernyőt is használt, sosem ismerték el hivatalosan, mint szabadesési rekordot. A jelenlegi kísérlettel Michael Fournier nemcsak rekordot kíván felállítani, illetve egy rendkívül különleges élményt átélni, hanem az ugrás során szerzett személyes és műszeres tapasztalatait a tudomány, az orvoslás és főként az űrkutatás javára szeretné fordítani.



http://videa.hu/flvplayer.swf?v=jScjpXS3SY6S7QnH

1960. augusztus 16-án Joseph Kittinger, az amerikai légierő ejtőernyős századosa egy űrhajós mentőberendezés beugrásakor végrehajtotta máig megdöntetlen rekordnak számító ugrását. 102 800 lábról, azaz több mint 31 kilométer magasból ugrott ki egy héliumballonból. Kiugrása után 16 perccel ért földet