Tűzvihar Kaliforniában - a hét műholdképe

2007.10.24. 10:01

A Hollywood környékén pusztító kaliforniai erdőtüzek fotói az elmúlt napokban az újságok címoldalára kerültek. Lássuk, hogy fest a katasztrófa a műhold szemszögéből: bár maguk a tüzek nem látszanak fentről, füstjük több mint ezer kilométerre is eljut az óceán felett, az elmúlt néhány nap leglátványosabb, az űrből is észrevehető jelenségét alakítva ki bolygónkon.

Az erdő- és bozóttüzek kialakulásának feltételei a szárazság, a szél és a hőség. Kalifornia déli részén mindhárom bekövetkezett: a kevés idei csapadék miatt kiszáradt a növényzet egy része, meleg van, és erős szél fúj a szárazföld felől a tenger irányába.

Forrás: ELTE

Minden feltétel adott tehát a "tökéletes tűzvihar" kialakulásához - ezt nem a cikk szerzői, hanem a San Diego-i katasztrófavédelem vezetője állítja. A következmények űrperspektívából is látványosak: a fenti kép kiterjedése mindkét irányban ezer kilométer, és nyugati határán még nincs vége az erdőtüzek füstjének.

Forrás: ELTE

A Los Angeles- és San Diego-környéki helyzetet mutató képen látható piros jelek a NASA műholdas tűzjelző szolgálata által felismert és a felvételen bejelölt tűzfészkeket jelentik (szabad szemmel, kiemelés nélkül ezek nem látszanának). Az erős szélben nemcsak a füst, de helyenként a sárgás színű por is útra kel a Csendes-óceán felé.

Az Aqua műhold MODIS-rendszerének felvétele október 22-én készült.

Tűz az űrből (válogatás korábbi felvételeinkből)

Forrás: ELTE
Sivatagok és erdőtüzek
a Vadnyugaton

Forrás: ELTE
Az Etna forró csúcsa szeptember elején

Forrás: ELTE
Sztyeppetüzek óriás füstfelhője Európában

Forrás: ELTE
Olajfinomító-robbanás
az űrből

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK